Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОУ „Евлоги Георгиев” минава на една смяна

ОУ „Евлоги Георгиев” минава на една смяна

Новата пристройка за 540 000 лв. улеснява 386 ученици и 38 учители

Юлияна КОЛЧАКОВА

Сбъдва се мечтата на ученици и учители в дупнишкото училище „Евлоги Георгиев” да преминат на едносменен режим на обучение. От 15 септември обучението на две смени остава в историята на ОУ „Евлоги Георгиев”, където вече е завършена пристройката и помещенията се увеличиха.

„В резултат на целия проект училището се сдоби с нови 6 стаи – 4 новопостроени, и в залата, с която разполагахме, се постави една шумоизолираща преградна стена, позволяваща разделянето й при необходимост на 2 стаи. Така от 13 класните стаи в училището станаха 19, което ще позволи 16-те ни паралелки да преминат на едносменен режим още от първия учебен  режим”, каза директорът на учебното заведение Тодор Петков. Асфалтиран е и дворът на училището. Реализацията на проекта струва около 540 000 лева, осигурени от Министерството на образованието и науката. Строителството бе възложено на благоевградска фирма, с обявена от община Дупница обществена поръчка. „Проектът бе изпълнен с около 540 000 лева и включва строителството, оборудването за всички класни стаи и асфалтирането на двора. От собствения си бюджет училището осигури мултимедии за всички нови стаи, видеонаблюдение, ще бъдат осигурени и компютри за стаите. Сами си осигурихме и щорите, които са поставени. Остава да мине една комисия и да пусне обекта в експлоатация, което  е ангажимент на общината и предполагам, че до 15 септември ще бъде факт. Това е една добра инвестиция. Това е увеличена учебна база за целия град, не само за нашето училище”, подчерта директорът.

В ОУ „Евлоги Георгиев” в момента ще има 386 ученици, 48 от които първокласници. Учителите са 38. Тази година училището ще чества 125 години от създаването си. „Цялата учебна година ще бъде посветена това събитие – на 125- годишния юбилей, като големият празник е догодина. На  29 юни ще организираме тържествен концерт в театъра. Сега сме в пълна готовност да започнем новата учебна година. Пожелавам на всички успешна учебна година”, допълни Петков.

Част от новите класни стаи вече се ползват – от бъдещите първолаци, за които дни преди началото на учебната година се провежда лятно училище. Както е известно, ОУ „Евлоги Георгиев” беше единственото учебно заведение в Дупнишка община, в което учебният процес се провеждаше на две смени. Припомняме още, че първата копка на пристройката бе направена на 16 октомври 2015 година.  Училището се намира в широкия център на града и е сред предпочитаните от  дупничани учебни заведения.

RELATED ARTICLES

Most Popular