Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесОУ „Св. Климент Охридски” в Дупница отбеляза годишнината от Априлското въстание

ОУ „Св. Климент Охридски” в Дупница отбеляза годишнината от Априлското въстание

Урок по родолюбие в „Училище за юнаци” прерасна в празник

Исторически урок прерасна в урок по родолюбие и в истински празник за Основно училище „Св. Климент Охридски” в Дупница. Заслугата за това е на Регионалното дружество „Традиция”, Регионалния исторически музей и Сдружение „14-и пехотен Македонски полк” в Благоевград, чиито представители посетиха дупнишкото школо. По повод 146-годишнината от избухването на Априлското въстание те организираха първото за Дупница „Училище за юнаци”. Гостите представиха облекло и пълно бойно снаряжение на хайдути, въстаници, башибозук и турски аскер.

Директорът на благоевградския музей Кирил Алексиев увлекателно разказа за тежкия живот на българите по време на робството, когато на прадедите ни е бил налаган дори т. нар. зъбен данък. Учениците имаха възможността да разберат какви са били хайдутите и юнаците, появили се в 14 век, за да защитават сънародниците си от турските поробители. Научиха какво представляват цървулите, навущата, антерията, поясът, калпакът на борците срещу османската власт, какво е силях, чепкен, фес… Демонстрирани бяха и различни видове оръжия. Четниците гръмнаха с пищов и пушка и дворът на училището се изпълни с пушек.

Урокът се превърна и в своеобразен изпит. Децата показаха завидни знания, а най-активните получиха подаръци.

Сред гостите беше и Асен Чорбаджийски, бивш възпитаник на училището, който се срещна със свои бивши учители.

„В Благоевград провеждаме подобни уроци от 5 години, а сега дойдохме и в Дупница. Даваме възможност на децата да се докоснат до историческите събития и действителната история. По принцип историческият разказ е имагинерен, разказ, при който хората трябва да напрягат фантазията си. Ние правим услуга – показваме това, което е било в действителност. Децата могат да видят автентични униформи и облекла – от времето на тези героични събития отпреди толкова много години. Облеклата са собственост на нашите приятели от клуб „Традиция” и Сдружение „14-и пехотен Македонски полк”. От музея помагаме с нашата експертиза. Досега не е имало момент, в който не е интересно за децата. Затова продължаваме с тези уроци и стремежът ни е да подобряваме качеството на това, което представяме. Преди 5 години нещата бяха много скромни в сравнение със сегашния асортимент, който предлагаме. Вече можем да представим доста по-широка палитра. Имаме различни типове уроци – не само за Априлското въстание, а и за Освобождението на България, Балканските войни, Първата световна война, история на българската армия”, каза Кирил Алексиев.

От училището припомниха, че дружество „Традиция” организира и участва във възстановки на свързани с миналото на България исторически събития, някои от които в други страни. То се включва и в поддръжката на военни паметници, прави и открити уроци в някои училища. Освен това има широка издателска дейност, като преиздава книги на непосредствени участници в исторически събития. Сред съучредителите на дружеството е и Джоко Росич.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular