Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияПак свалено българско знаме в Северна Македония

Пак свалено българско знаме в Северна Македония

Вандалските актове към България в Северна Македония са “изолирано поведение”?

На фона на призивите на македонския премиер, че ЕС има “морален” ангажимент да приеме Скопие, в страната продължават провокациите към България.

Македонското външно министерство за пореден път бе принудено да осъди поругаването на българското национално знаме.

Този път е свалено знамето от Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля. Увреден е и пилонът.

“Този вандализъм и безотговорно действие на индивид, чиято самоличност ще подлежи на проверка от властите, по никакъв начин не трябва да се приравнява с населението на този традиционно консулски и космополитен град”, посочват от македонското външно министерство.

Това обаче не е изолиран акт. Зад подобни случаи досега стояха представители на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която защитава позиция за недопускането на каквито и да е компромиси към България.

Вандалската постъпка даде възможност и на българската ВМРО да се включи по темата.

“България трябва да защити националния си интерес и да изиска предприемането на конкретни мерки срещу извършителя, а също и гаранция, че държавата Северна Македония ще противодейства на тази позорен акт, превърнал се вече в тенденция”, посочи евродепутатът Ангел Джамбазки.

Преди ден Заев коментира, че “всички държави от ЕС са съгласни, че Република Северна Македония е изпълнила това, което се изисква от нея, а сега ЕС има морално задължение да изпълни обещаното”.

“Подобно изолирано и неконтролирано поведение не допринася за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни, както и за съвместните усилия за задълбочаване на интеграцията между РСМ и Европейския съюз”. Такъв коментар направи външното министерство на Република Северна Македония, след като българското знаме бе свалено от търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля.

Подобни провокации към България в Северна Македония зачестиха през последните месеци, особено след като София блокира началото на преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Отношенията между България и РСМ се влошиха и са неотменна тема от вътрешнополитическия дебат в двете страни, често подклаждан и от провокации, които засилват враждебни настроения и реакции.

През ноември миналата година в социалните мрежи бе качено видео, на което се вижда как младежи палят българското знаме.

През януари 2021 година на карнавал в село Вевчани, което се намира в близост до границата с Албания, също бе бе изгорено българското знаме.

Вандали редовно оскверняват и паметника на загиналите в Охридското езеро българи. Последният случай беше през август тази година.

Зад част от провокациите се предполага, че стои най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, чиито представители през годините допринесоха значително за говора на омразата към България.

През юли 2021 г. Драган Гюровски от младежкото ВМРО-ДПМНЕ заяви например, че Скопие няма да променя историята си “по волята на татарските фашисти”.

Друг въпрос е, че доскоро подобни провокации идваха и от българска страна. Партия ВМРО, която бе част от управляващата коалиция у нас, на практика действаше като скачени съдове с ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ организира и улични протести с искания за недопускане на компромиси към България и в защита на Гоце Делчев.

Северна Македония винаги излиза с официални позиции, осъждащи вандалските прояви. Това обаче са по-скоро рутинни протоколни жестове на държавно равнище, които не променят ситуацията и безобразията продължават.

Твърдението на Скопие, че вандалските актове към България са изолирано поведение, през последните месеци е по-скоро невярно./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular