Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникПарламентът в Перник заседава извънредно заради Минната дирекция

Парламентът в Перник заседава извънредно заради Минната дирекция

“Мини открит въгледобив” ЕАД е собственик на обявената за продажба сграда

 

Извънредно ще заседава в понеделник Общинският съвет в Перник, съобщиха от институцията. На заседанието ще бъде разгледано искане на кмета Станислав Владимиров за участие на общината в тръжна процедура, обявена от Националната агенция за приходите, предаде БТА.

На 26 октомври е насрочен търг за продажба на сградата на Минната дирекция в Перник заради дългове на приватизиралия я собственик “Мини открит въгледобив” ЕАД. Първоначалната тръжна цена е 7 151 043 лв.

Сградата на Минната дирекция е емблематична за Перник. Построена е през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. То е недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност “Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник”.

В Перник тече подписка срещу продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на сградата да бъде прехвърлена на държавата или на общината. Около 9 000 подписа вече са внесени в Министерски съвет.Постоянна комисия “Образование, наука, култура и вероизповедания” към Общинския съвет е дала положително становище на искането накмета.

“Мини открит въгледобив” ЕАД е собственик на обявената за продажба сграда на Минната дирекция в Перник, съобщиха за БТА от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП).

Дружеството има натрупани задължения в размер на 48 351 746,55 лв. до юни 2020 г., е видно от справка, публикувана на сайта на НАП. Те са за около 9-годишен период и са за неплатени данъци и осигурителни вноски, уточниха от пресцентъра на НАП.

На 4 октомври НАП обяви за продажба на търг с тайно наддаване при начална цена 7 151 043 лв. емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция. Построена е през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика. То е недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност “Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник”.

В Перник тече подписка срещу продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на сградата да бъде прехвърлена на държавата или на общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular