Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияПарламентът преименува празника на 24 май

Парламентът преименува празника на 24 май

Той ще бъде честван като „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”

След размяна на обвинения в антибългарски настроения между управляващите и опозицията, парламентът одобри промяна в наименованието на празника на книжовността – 24 май. Досега той беше известен като „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”. Занапред обаче ще се отбелязва като „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”.

Нововъведението дойде по предложение на „Обединени патриоти”, подкрепено от ГЕРБ. Самата законова поправка беше направена в Кодекса по труда, тъй като в него са описани официалните празници на страната, на които се почива.

Извънредно дългото ново наименование беше прието след компромис между политическите сили в парламентарното мнозинство. Първоначалната идея на патриотите беше празникът да се казва „Ден на българската писменост, просвета и култура”. Възраженията и противоречивите реакции, включително от страна на научната общност, обаче принудиха управляващите да потърсят друга формула.

“С тази промяна се връщаме към историческата истина и българските традиции”, прокламира Милен Михов от “Обединени патриоти” “На 24 май празнуваме светите братя Кирил и Методий. Това е празник на нашата азбука, на българската просвета и култура, на това, което ляга в основите на една славянска традиция и книжовност, която днес надхвърля славянската определеност и можем да кажем, че е световна културна реалност”, обясни депутатът.

Противопоставиха се от БСП, според които се подменя същността на празника. Старото наименование, обяви соцдепутатът Георги Гьоков, е подчертавало фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към християнството, а новото ще принизи общославянската значимост на кирилицата. “Какво ще кажете на Вазов, който рече: и ние сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат”, обърна се той емоционално към управляващите. И прогнозира, че промяната ще създаде нови разделителни линии не само между българския и руския народ, но и с другите славянски народи.

Последното предизвика патриотите да извадят аргумента за традиционно близките връзки между соцпартията и Русия. “Позицията на БСП много точно съвпада с едно изказване на президента Путин, който поздрави свои македонски гости, казвайки им, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи”, каза Михов./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular