Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятПендаровски: Ситуацията със сигурността е стабилна, но може да последва по-бурен период

Пендаровски: Ситуацията със сигурността е стабилна, но може да последва по-бурен период

Ситуацията със сигурността в Северна Македония е стабилна. Няма индикации нито в рамките на нашите граници, нито извън тях в близкия и по-широк регион, че тя може значително да се влоши, така че да застраши целостта и суверенитета на Република Северна Македония, смята Пендаровски. Трябва обаче да се има предвид, че може да последва период, който да е бурен поради очакваното членство на страната в НАТО и евентуалното започване на преговори с ЕС.

Това заяви президентът Стево Пендаровски снощи на пресконференция след края на първата учредителна сесия на Съвета за сигурност на Република Северна Македония, където представители на компетентните служби и министерства разгледаха ситуацията със сигурността в страната и региона с влияние върху динамиката на вътрешната сигурност, съобщи МИА.

„Изводът беше, че Република Северна Македония в следващите 40 до 50 дни навлиза в период, който може да бъде бурен както политически, така и по отношение на сигурността, тъй като в следващия период очакваме завършване на няколко важни ратификации по отношение на членството ни в НАТО. В средата на следващия месец очакваме решението на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с Европейския съюз“, каза Пендаровски.

Както той подчерта, няма индикация, че съществува опасност за сигурността на Северна Македония и няма такива тенденции, които са разположени в региона и които могат да причинят вътрешни последици.

Президентът Пендаровски заяви, че оценката на възможността идващият период да бъде бурен се дължи на подобни примери в непосредствената среда в съседни страни, когато са били на прага на присъединяване към НАТО или Европейския съюз.

„Ние трябва да предвидим какво може да се случи в това отношение, защото всички смятаме, че работата все още не е приключила и всички служби трябва да са готови да анализират цялата информация, която постъпва, и да прогнозират какво може да се случи. Страната е на прага на членството в НАТО и на прага на започване на преговори с ЕС. По-специално в областта на сигурността наблягам на членството в НАТО, където нещата се движат по добър начин и с бързи темпове, но не можем до последния момент на официалното ни членство да изключим, че нещо се случва и че някой се опитва да възпрепятства този път“, каза Пендаровски.

Според него през следващия период трябва да се обърне внимание на развитието на диалога между Белград и Прищина.

„От най-влиятелните международни фактори към днешна дата идва половината информация, че е възможно да се съживи диалогът Белград-Прищина, независимо от факта, че в Косово скоро ще има избори. Този проблем сам по себе си има огромния потенциал да повлияе на останалата част от региона на Западните Балкани по добър или лош начин. Граничим с двете държави на север и трябва да сме подготвени за всякакви варианти, които биха могли да възникнат по време на преговорите“, каза той.

Държавният глава заяви, че сесията е постигнала съгласие относно динамиката на следващите срещи, които според него ще се провеждат на всеки два до три месеца.

“Ние живеем в такъв период от време и ролята на съвета е толкова конституционно важна, че е важно да има редовен обмен на информация и координация на най-висшите политически власти в тази страна относно това, което се случва и какво може да се случи”, заяви Пендаровски.

В този контекст, както той посочи, е важно да се отбележи, че Съветът за сигурност към президента на държавата е със засилена роля от новия закон, който беше приет наскоро и влезе в сила, за координация на разузнавателната общност.

Въпреки че беше поканен, лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Кристиян Мицкоски не присъства на сесията. Пендаровски заяви, че няма информация защо Микоски не е присъствал, добавяйки, че не са обсъждани частни или партийни теми, а държавната сигурност.

Националният съвет за национална сигурност се състои от девет членове. Освен държавния глава, членовете са председателят на парламента Талат Джафери, премиерът Зоран Заев и министрите на вътрешните работи Оливър Спасовски, външният министър Никола Димитров и на отбраната Радмила Шекеринска.

По предложение на президента Пендаровски част от този консултативен орган са професорът и първи министър на отбраната Траян Гочевски, както и професорите от два авторитетни университета – Ветон Латифи и Ненад Маркович.

Съветът разглежда въпроси, свързани със сигурността и отбраната на държавата и прави предложения на президента, парламента и правителството. Съветът се оглавява от държавния глава./БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular