Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградПерник държи нонстоп връзка с Благоевград и Кюстендил за изпускането на язовир...

Перник държи нонстоп връзка с Благоевград и Кюстендил за изпускането на язовир „Студена“

Продължава превантивното изпускане на язовир “Студена” в Перник, съобщиха от Областна администрация. Губернаторът Емил Костадинов обяви, че се поддържа връзка с областните управители на Кюстендил и Благоевград, за да се избегнат проблеми по поречието на Струма заради изпускането на язовира.

Както знаете, до тази мярка се стигна заради силните снеговалежи и обилните дъждове през почивните дни. В неделя министърът на околната среда и водите Емил Димитров лично провери дейностите по изпускането на водата от язовира.

По актуална информация на ВиК-Перник, публикувана в 9,00 ч. в понеделник, обемът на язовира е 23 692 800 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м. Отчетени са: приток – 8281 л/сек. и разход – 590 л/сек.

От водното дружество обясниха, че целта е обемът да стигне до 21 млн. кубични метра в следващия месец, за да се освободи място в случай на по-обилно снеготопене. Денонощно работи онлайн система, която следи притока и разхода на вода в яз. “Студена”.

За година, дори да не падне никакъв дъжд и не влязат никакви водни обеми в язовира, са необходими 18 млн. куб.м, а ние имаме 23, така че сме спокойни, заяви шефът на ВиК-Перник Борислав Иванов. “Когато положиш всички усилия – и природата помага. Ние направихме необходимото, така че да гарантираме, че водата в язовира ще се увеличи. Изгради се водопровод от София, направи се и реконструкция на водопроводната мрежа, което намали разходите”, каза още водният шеф.

Областният управител Емил Костадинов информира, че притокът към водоема в последните дни е 7000 л/сек. Държим постоянен контакт с колегите от Благоевград и Кюстендил. Колегата от Кюстендил каза, че при тях притокът се е увеличил и заради това в 22,00 ч. в неделя намалихме изпускането на язовира до 2000 л/сек, обясни Костадинов.

Поради големия приток на вода в язовир “Студена” се увеличи мътността на водата в Перник. От ВиК съобщиха, че са включени допълнителни съоръжения, които ще намалят замътяването на изход от Пречиствателна станция.

Припомняме, че само преди година Перник бе изправен пред водна криза заради драстично намаления обем на водата в яз. “Студена”. Миньорският град доскоро бе на воден режим и се наложи вода да бъде отклонявана от София през новоизграден водопровод, минаващ през Мало Бучино. Съоръжението струваше милиони, но влезе в употреба само няколко месеца.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular