Saturday, June 1, 2024
HomeРегионПерникПернишки танцьори отиват на фестивала в Жеравна

Пернишки танцьори отиват на фестивала в Жеравна

След едногодишно прекъсване заради пандемията, Фестивалът на фолклорната носия „Жеравна” се завръща.

Фестивалът на фолклорната носия се провежда за 13-та година. Идеята на фестивала е хората да се върнат назад във времето и да се потопят в българските традиции.

Програмата на фестивала е изключително богата. Има много изпълнители, оркестри, ансамбли. Постоянно се случва нещо ново. Тази година се връщат нестинарските игри, които бяха спрени от предпазливост,заради опасността някой от желаещите да опитат емоцията, да се изгори. Оказа се обаче, че хората си ги искат и те отново ще присъстват в програмата. Фестивалът в Жеравна е потапяне в атмосфера, която ние определяме като скок назад във времето и цивилизацията е забранена във всичките ѝ форми.

Телефоните са абсолютно забранени на фестивала, както и носенето на слънчеви очила, детски колички и дамски чанти, заяви още той.

Тази година гостите на феста в Жеравна ще могат да се насладят на изпълненията на две пернишки формации, съобщи Pernik News. Едната е Клуб за народни танци и хора „Нартан“ към читалище „Просвета“ в пернишкия квартал Църква. От 2012 година насам клубът неизменно гостува със свои изпълнения на феста в Жеравна.

Втората формация, която ще покаже майсторството си на фестивалa, е Танцова къща „Приятели чрез танци“ с ръководител Йовчо Георгиев.

Майсторските изпълнения на състава също радват гостите на Жеравна от 2012 година.

RELATED ARTICLES

Most Popular