Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятПет вота през 2024 г. ще оформят глобалния ред

Пет вота през 2024 г. ще оформят глобалния ред

Може ли Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом? Ще има ли съперник Владимир Путин?

Половината свят ще гласува през 2024 г., а около 30 държави избират президент. АФП пише за 5 ключови вота:

Реванш на Тръмп срещу Байдън?

На 5 ноември десетки милиони американци ще изберат президент в надпревара, в която настоящият държавен глава Джо Байдън може да остане на власт до 86-годишна възраст.

Проучване след проучване показват, че мнозинството гласоподавателите смята склонния към гафове демократ за твърде възрастен за главнокомандваш, въпреки че неговият вероятен съперник – бившият президент Доналд Тръмп, е на 77 г.

Дезинформацията се очертава да бъде част от кампанията на фона на последния сблъсък, който приключи с щурм на привърженици на Тръмп в Капитолия в опит да осуетят потвърждаването на победата на Байдън.

Тръмп влиза в битката за номинацията на републиканците като ясен фаворит въпреки надвисналите многобройни съдебни преследвания.

Кампанията на Байдън претърпя удар, след като Камарата на представителите, в която мнозинството е републиканско, гласува за разследване за импийчмънт.

Путин се готви за още 6 години на власт

Наново придобилият увереност руски президент Владимир Путин, въодушевен от успеха на войниците си, удържали позициите си в продължаващата близо 2 години война срещу Украйна, се надява да удължи 24-годишното си управление с още 6 г. на избори през март.

На 8 декември той обяви, че се кандидатира за пети мандат, който ще го запази на власт до 2030 г.

През 2020 конституционни промени му позволиха теоретично да остане на поста до 2036 г. и така да управлява по-дълго от Йосиф Сталин.

А шансът някой да се изправи срещу него е малък.

Голямата игра на власт на Моди

Близо милиард индийци ще бъдат призовани да отидат до избирателните урни през април и май, когато най-многолюдната нация отива на избори, на които премиерът Нарендра Моди и националистическата му партия Бхаратия джаната ще се опитат да спечелят трети мандат.

Политическата кариера и успехът на Моди са базирани на подкрепа от над милиарди индуисти и, според критиците, на разпалване на омраза към голямата мюсюлманска общност на страната.

Въпреки натискът над гражданските свободи при управлението му Моди отива на вота като ясен фаворит, а привържениците му го хвалят за засилване на позициите на страната на глобалната сцена.

Евротест за популистите

Най-големите в света транснационални избори ще са през юни, когато над 400 млн. души ще гласуват за Европейски парламент.

Вотът ще бъде тест за подкрепата за крайнодесни популисти, които имат “вятър в платната си” след победата на антиислямския политик Герт Вилдерс в Нидерландия и миналогодишната победа на Джорджа Мелони от крайнодесните “Италиански братя”.

Брюксел може все пак да си отдъхне за сметка на Полша, в която бившият председател на Европейския съвет се върна на власт със стабилна проевропейска платформа.

За първи път дама президент в Мексико?

Лява бивша кметица на столицата и бизнес дама с индиански корени са съпернички да влязат в историята на Мексико през юни, ако някоя от тях успее да стане първата жена президент на страната с традиции в мачизма.

Бившата кметица на Мексико сити Клаудия Шейнбаум се кандидатира от името на партията “Морена” на настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Нейна конкурентка е Сочил Галвес, която ще представя опозиционната коалиция “Широк фронт за Мексико”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular