Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилПлаващо сметище край Кюстендил!

Плаващо сметище край Кюстендил!

Тонове боклуци от река Банщица се носят към Струма и Беломорието

Общината знае, но е по-лесно да си затваря очите, твърдят недоволни жители на града под Хисарлъка

Пролетното пълноводие на реките отново вади на дневен ред замърсяването на околната среда. Река Банщица, която минава през Кюстендил и още няколко села, се влива в Струма. На места по течението ѝ са се оформили „острови” от пластмасови бутилки, които някой ще трябва да чисти. Оказва се, че там за поредна година има такова плаващо сметище.

По думите на Валери Иванов, който живее в близост до реката, подобно замърсяване се случва често. Боклукът, който в момента е събран в коритото ѝ се дължал на паднало дърво, което препречва пътя на водата, каза той пред NOVA. „Добре, че е паднало дървото, за да не отиват боклуците в Струма и в Беломорието”, пошегува се местният жител.

Снимки – “Забелязано в Кюстендил”

Методи Методиев от Сдружение „Чиста Струма” обясни, че организацията неведнъж с помощта на отговорните институции е почиствала коритото на реката. Той обясни, че в момента се работи по изграждане на съоръжение до Кюстендил, което да задържа боклука и да улеснява неговото премахване.
За замърсяването на реката алармираха жители на Кюстендил в социалните мрежи. Възмутени граждани на града под Хисарлъка публикуваха снимки в местните социални групи, обяснявайки, че след моста при бившия мотел “Сайма” са “акостирали” тонове боклуци. Те насочват упреците си за състоянието на река Банщица към градоначалника Петър Паунов, като за пореден път публично изразяват недоволството си от сметосъбирането в общината.

“Всеки може да проследи замърсяването! Река Банщица до моста при ,,кухненско обзавеждане“ е чиста, минавайки покрай кв. ,,Изток” се преобразява и се превръща в сметище. Във всички села има незаконни сметища, и гледката е нелицеприятна, но има и причина!!! Недостатъчни вани за отпадъци, а когато се запълнят тромаво и бюрократично извозване. Необходим е достъпен телефон за връзка и след подаване на сигнал срок за извозване”, смята Митка Костадинова.

“Всичко това идва от избирателите на Паунов. Същата гледка е и срещу КАТ, и срещу кухненско”, пише потребител на групата “Забелязано в Кюстендил”.
“И кмета и ОП Чистота и всички знаят за замърсяването по Банщица при кв Изток! Всеки ден Общинска Охрана, коли на полицията минават покрай реката и не виждат ли че между две ,,къщи” има огромно сметище което се свлича към реката?!!!” , пита Боряна Христова.

 

“Ами то отдавна се писа още, че зад животинския пазар (наказателен паркинг) и зад дигата срещу КАТ, кв. Изток са си сформирали едно хубаво сметище (огромно) в коритото на р. Банщица, реката влачи боклука към р. Струма и така. Това сметище е невъзможно да се почиства с техника защото няма достъп за такава! Общината знае, но е по лесно да си затваря очите, зад дигата не се вижда и всичко е ОК! Има и др. Сметище намира се над пречиствателната и то е почти до реката! Там в близост има и около 15000 избирателя, те не само извършват това замърсяване но и мнозинството не плащат данъци защото къщите са незаконни! И така…”, твърди Даниел Стоянчов.

Недоволството от сметосъбирането в града и замърсяването на реката идва на фона на драстично увеличените данъци и такса смет, които местните заплащат след решение на ОбС-Кюстендил. Въпреки обещанията на градоначалника Петър Паунов за подобряване качеството на услугата, очевидно недоволството продължава, а резултатът е видим.

От клубовете “За Бъдеще – Кюстендил” и “Чиста Струма”, заявиха готовност да се включат в почистване на плаващото сметище. Те са получили и обещание и от общината, че боклукът ще бъде изваден.

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular