Friday, May 17, 2024
HomeБизнесПластмасовите кутии за храна от супермаркетите поскъпват от 1 януари

Пластмасовите кутии за храна от супермаркетите поскъпват от 1 януари

Ново поскъпване на пластмасовите кутии за храна от супермаркетитеще има от 1 януари 2024 г. Една кутийка ще струва вече 25 стотинки, а всяка следваща година цената ѝ ще се вдига с по още 5 стотинки, докато достигне минимум 45 ст. през 2027 г.

Това обясни Габриела Руменова от онлайн платформата “Ние, потребителите” в сутрешния блок на телевизия “Българиа он ер”.

Таксуването идва от транспонирането на европейска директива в българското законодателство, която има за цел да намали употребата на някои вредни за околната среда пластмаси. Директивата предвижда и възможност потребителите да ползват многократни кутии за храна, които да носят от вкъщи. Според сигнали от потребители обаче тази възможност невинаги им се предоставя.

“Съгласно влязлата в сила от началото на тази година наредба, с която тази директива бе транспонирана в нашето законодателство, всички кутийки струват по 20 ст. Така стигаме до въпроса искаме ли реално да ограничим употребата на някои вредни пластмаси и не е ли нелоялна практика да се задължават потребителите да купуват тези кутии, въпреки че директивата предвижда търговците да осигурят достъпни за потребителите алтернативи“, каза Руменова. Тя даде пример с Италия, където след указ на президента се стига до промени в национален закон, които позволяват на клиентите да използват собствени кутии./ offnews.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular