Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаПМГ в Кюстендил с най-висок успех от матурите за 7. и 10....

ПМГ в Кюстендил с най-висок успех от матурите за 7. и 10. клас

  • Десетокласник от гимназията в Дупница с максимални точки по математика, ученик от ПМГ най-добър по български в областта

  • Школото в Трекляно се е представило най-слабо

ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил е училището с най-висок успех, постигнат на тазгодишните изпити за национално външно оценяване (НВО) за областта, проведени за учениците от  7-и и 10-и клас, показва справка в Регионалното управление по образованието (РУО). За област Кюстендил при седмокласниците най-слаб е успехът в ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Трекляно, а при десетокласниците – в ПГЛП „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил. Средният успех от изпита по български език и литература (БЕЛ) за 7-и клас за областта е 51,11 т., за  10-и клас – 20,42 т., което е 41,15% от максималния брой точки по предмета за региона. Средният успех от изпита по математика за 7-и клас е 31,52 т., а в 10-и клас– 11,86 т., което е 23,73% от максималния брой точки по предмета за региона.
„Оценяването на учениците е само в точки. Няма приравняване към оценка. В 7-и клас няма ученици с максимален брой точки по БЕЛ и по математика. В 10-и клас един ученик от ПГ „Христо Ботев“ в Дупница е с максимален брой точки по математика – 50 т., което е 100% от максималния брой точки по предмета. По БЕЛ най-добър резултат е постигнал ученик от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ в Кюстендил – 46,5 т., което е 93% от максималния брой точки по предмета”, обясни началникът на инспектората Мая Стойчева в отговор на наши въпроси.

Стана ясно още, че в 7-и клас няма ученици с максимален брой точки по БЕЛ и по математика. С нула точки са 6 ученици по БЕЛ и 3-ма ученици по математика. В 10-и клас също няма ученици с максимален брой точки по БЕЛ, един ученик по математика е с максимален брой точки. С нула точки са 2-ма ученици по БЕЛ и 3-ма ученици по математика. От РУО припомниха, че за учебната 2021/2022 година ще бъде обявен държавен план-прием на ученици в 8-и клас в 14 паралелки в 6 училища на територията на община Дупница. Това са една профилирана гимназия, 4 професионални гимназии и едно средно езиково училище.

Профилираното обучение се предлага от 2 училища в 5 профилирани паралелки в дневна форма на обучение по следните профили – „Математически“, „Природни науки“, „Хуманитарни науки“, „Чужди езици, испански/английски език”, „Икономическо развитие“.

За професионално образование и обучение в 5 училища (4 професионални гимназии и една профилирана гимназия) са утвърдени за прием 9 паралелки. В това число са: 6 паралелки в дневна форма на обучение; 3 паралелки в дуална система на обучение.

Нова професия за училището, за общината и за областта, по която ще се осъществява прием за следващата учебна година в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ – Дупница, е професия „Приложен програмист“, специалност „Приложно програмиране“ с придобиване на трета степен на професионална квалификация в дневна форма на обучение, отбелязаха от инспектората.

От утвърдените за държавен план-прием паралелки за професионално образование в училищата от община Дупница 5 паралелки са по специалности от професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда: специалност „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна“ от професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ в ПГ „Акад. С. П. Корольов“, гр. Дупница; специалност „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ от професия  „Химик – технолог“ в ПГХВХТ, гр. Дупница; специалност „Автотранспортна техника“ от професия „Техник по транспортна техника“ в ПГ по транспорт, гр. Дупница; специалност „Производство на облекло от текстил“ от професия „Оператор в производството на облекло“ в ПГОСУ, гр. Дупница;

специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ от професия „Готвач“ в ПГХВХТ, гр. Дупница.

Прием за учебната 2021/2022 година в паралелка в дуална система на обучение (обучение чрез работа) ще се осъществява: по специалност „Производство на облекло от текстил“ от професия „Оператор в производството на облекло“ в ПГОСУ, гр. Дупница; специалност „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ от професия  „Химик – технолог“ в ПГХВХТ, гр. Дупница; специалност „Електрообзавеждане на производството“ от професия „Електротехник“ в ПГ „Акад. С. П. Корольов“ – Дупница.

За учебната 2021/2022 година броят на утвърдените места за държавен план-прием в дневна форма на обучение и дуална система на обучение в 8-и клас в училищата от община Дупница съответства на броя на учениците, обучавани в седми клас през учебната 2020/2021 година. Съотношението на профилираните към професионалните паралелки е 5 към 9, т.е. 35,7% на 64,3%.

„Утвърденият държавен план-прием за учебната 2021/2022  година осигурява достъп до образование и обучение на всички ученици, осигурено качествено образование и подготовка на кадри за приоритетни професионални направления в плана за икономическо развитие на община Дупница и област Кюстендил”, коментираха от ръководството на РУО.

RELATED ARTICLES

Most Popular