Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаПовишиха двама служители на православието в Дупница: Владиката Поликарп ръкоположи Петър Очков...

Повишиха двама служители на православието в Дупница: Владиката Поликарп ръкоположи Петър Очков за свещеник, а Добри Добрев – за дякон

Двама служители на православието от региона бяха повишени в края на отминалата година. Дякон Петър Очков към катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница е ръкоположен за свещеник, а певецът в същата черква Добри Добрев – за дякон. Ръкополагането бе извършено на 31 декември в черквата на Ресиловския манастир „Покров Богородичен“ от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в присъствието на почти всички свещеници и миряни от Дупнишка духовна околия.

Петър Кирилов Очков става свещеник, след като в началото на ноември 2019 г., по време на литургия в черквата „Св. Георги Победоносец“ в бобошевското село Блажиево от иподякон бе ръкоположен за дякон. Петър Очков е роден през 1985 г. Основното си образование завършва в Националното училище за фолклорни изкуства – с. Широка лъка, със специалност „Кавал“. Продължава висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – гр. Пловдив, специалност „Изпълнителско изкуство” – в майсторския клас по обучение на кавал на проф. Любен Досев, където придобива бакалавърска степен. Записва паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария, която завършва през 2018 г., като успоредно с това се обучава в магистърска програма в Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Съвременни аспекти на богословието“.  През годините на своето обучение дякон Петър Очков свири на пиано, кавал и саксофон. Участва в богослуженията като четец и певец в катедралния храм „Св. Георги Победоносец” – гр. Дупница, в Ресиловския манастир „Покров Богородичен“ и в Руенския манастир „Свети Йоан Рилски”.

Добри Кирилов Добрев е певец към дупнишката черква „Св. Георги Победоносец” от около 19 години и също е завършил Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

„И Очков, и Добрев ще трябва да изкарат стаж от по 40 служби, след което ще получат разпределение. Добри Добрев е единственият дякон в Дупнишка духовна околия. Петър Очков е вторият свещеник, ръкоположен през миналата година в Дупница, след ръкополагането на отец Георги Гелов, който работи в църквата в село Бистрица”, казаха от архиерейското наместничество в Дупница. Както е известно, свещениците в околията не достигат, заради което няма кой да обслужва голяма част от черквите по селата, където има служби само по 1-2 пъти в годината.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular