Friday, May 17, 2024
HomeРегионРилаПодпорна стена срещу наводнения изграждат в Рила

Подпорна стена срещу наводнения изграждат в Рила

Общината стартира съвместен проект с Княжевац, Сърбия

Общи действия за превенция на наводненията ще предприемат община Рила и община Княжевац (Република Сърбия).

Проектът “Съвместни мерки за зелената инфраструктура“ е по програмата за трансгранично сътрудничество и е финансиран от ЕС. Водещ партньор е община Княжевац.

Проектът бе представен днес на онлайн пресконференция с участието на кмета на община Рила Георги Кабзималски и зам.кмета на община Княжевац Бранислав Йосифович.

Целта е да се подобри капацитета на общините Княжевац и Рила по отношение на инфраструктурата, оборудването, ноу-хау  и публичната подкрепа за предотвратяване и смекчаване на последиците от наводнения при бедствия на местно ниво и трансгранично равнище, посочи ръководителят на проекта Миролюб Божинович.

Предвижда се бъде доставено оборудване в община Княжевац и изградена поддържаща стена по бреговете на Рила, както и да бъдат залесени площи в двете населени места. Освен това ще се организират обучения с цел подобряване капацитета на специалистите по управление на риска, Гражданска защита и местните доброволци.

Целевите групи на проекта са органите на местното и регионално управление, ресорните служби, жителите на двете общини, както и посетителите на Рилския манастир.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular