Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилПожарникари от Кюстендил спасиха болен дядо във високопланинско село

Пожарникари от Кюстендил спасиха болен дядо във високопланинско село

77-годишният Яне Янев от Сажданик е закаран с шейна до линейката

Пожарникари помагаха за спасяването на възрастен мъж от кюстендилското село Сажданик, оказало се изолирано заради натрупалия сняг. 77-годишният Яне Янев е бил със здравословен проблем и невъзможност да се придвижва (имал е проблеми със сърцето). Два екипа на РСПБЗН – Кюстендил и моторна шейна са стигнали до дома на болния човек през труднопроходимата високопланинска местност. Пациентът е предаден на екип на ЦСМП, който ги е посрещнал на пътя в района на с. Ново село, за да бъде закаран в болницата в Кюстендил.
Сажданик е на около 40 км от Кюстендил в посока границата ни с Република Северна Македония. Селото се намира високо в планината, където в последните дни натрупал около 30 см сняг. Допълнително препятствие за спасително-помощната операция бил разрушеният преди няколко месеца мост на р. Елешница. Тъй като мостът е бил отнесен, се наложило да се ползва шейна за превозването на дядото до линейката, която го чакала на пътя. Пожарникарите е трябвало да разчистят и паднали дървета, за да прокарат път на линейката.
Яне Янев и съпругата му Лиляна са единствените жители на Сажданик. Двамата се занимавали със земеделие, отглеждали и кози.
„В село Цървена ябълка също имаме подобен проблем. Там живее само една жена, която е родена 1938 г. Налага се да я обслужваме, купуваме й храна и т.н.”, каза за неволите в отдалечените и запустели села Копринка Костадинова – кметски наместник на Сажданик, Савойски, Ново село и Цървена ябълка.

RELATED ARTICLES

Most Popular