Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградПоройният дъжд не отказа хиляди меломани от първия “South West Festival” в...

Поройният дъжд не отказа хиляди меломани от първия “South West Festival” в Благоевград

Поройният дъжд, който валя над Благоевград, не отказа хилядите, стекли се на първия “South West Festival”. Още преди началото на първата фестивална вечер, която събра на сцената Керана и “Космонавтите”, Мария Илиева, Любо Киров и световноизвестната Ищар, пред входа на парк „Македония“ в Благоевград имаше опашки от хора от всички възрасти.


За пръв път от началото на пандемията паркът се изпълни с огромно множество хора и се оживи от музиката на живо. Начало поставиха Керана и “Космонавтите” с младежки дух, дъх на лято и неспирна енергия, която излъчва музиката им.
Мария Илиева поведе публиката на „разкошно музикално приключение“, както каза певицата минути преди да излезе на сцената на “South West Festival”. Със своята група тя изпя най-големите си хитове, които звучат по нов начин, аранжирани от Милен Кукошаров.
„Щастлива съм, че лека-полека има едно завръщане, всички усещаме малко повече сигурност и вдъхновението от това зареждащо общуване, защото то е един огромен обмен на енергия“, сподели Мария Илиева пред журналисти. Тя допълни, че предстои натоварено лято, в момента се прецизират датите и местата за голямо турне, в което певицата и групата ще включат и по-малки градове, в които не са били досега. „Мисля, че това ще е много емоционално за мен и за публиката“, посочи Мария Илиева. Плановете й включват и нов албум, който в момента подготвя.
„Сцената е огромна, хората са много, за мен ще е предизвикателство, но съм с много добро усещане“, каза преди да излезе пред публиката на “South West Festival” Любо Киров. Въпреки разразилата се буря по време на изпълненията му, хората не се отказаха да се насладят на музиката на един от любимите български изпълнители. С дъждобрани, чадъри и скрити под шатрите, благоевградчани и гости на града пяха най-добрите парчета на Любо Киров, както и актуалните песни от новия му албум.
Участието във фестивала в Благоевград е част от лятната програма на Любо Киров, който тръгва на турне в летните театри на страната преди големия концерт на 4 ноември в зала 1 на НДК, посветен на 50-годишния му юбилей.
А посланието към публиката, което отправи минути преди качването си на сцената, бе „да са здрави и да се мотивират да правят нещата, които харесват“. Той посочи, че “пандемията даде оценка, че нямаме време да се занимаваме с глупости, трябва да правим нещата, които харесваме, защото те наистина имат смисъл накрая“.
Кулминацията на вечерта бе качването на сцената на хедлайнера Ищар. Певицата сподели, че в България се чувства обичана и иска да сподели своята любов с публиката. На сцената Ищар представи богат репертоар песни от новия си албум и някои от най-известните си изпълнения. Ищар представи и нови аранжименти на познати песни на други световни звезди, изпълнени на различни езици. Популярната етно изпълнителка не пропусна да зарадва публиката в Благоевград и с изпълнение на „Я кажи ми, облаче ле бяло“, за която песен сподели, че я е „докоснала“ още в момента, в който я е чула за пръв път.
Фестивалът в Благоевград, който събира на едно място южняшкия темперамент и западната култура, продължи и в неделя вечерта.

 Ищар: България заема специално място в сърцето ми

България заема специално място в сърцето ми, каза в Благоевград Ищар, която взриви South West Festival. На пресконференция преди началото на музикалното събитие световноизвестната певица посочи, че е подготвила за публиката богат репертоар с музикални изпълнения, песни от най-новия й албум, както и кавъри на популярни изпълнения на други световни звезди, изпълнени на различни езици.
Ети Зах – Ищар сподели и какви са били за нея изминалите две години, белязани от пандемията от Ковид-19. В началото на пандемията баща й прекарва четири месеца в болница, което е направило периода тежък за цялото семейство. Първата задача беше да се грижа за семейството и всички планове бяха отложени, но когато всичко се нормализира, започнах да работя и да композирам нови песни, каза Ищар в отговор на въпрос на БТА.
Певицата посочи, че много от плановете преди Ковид-19 са се променили, но сега има нови идеи, нови планове. За мен сцената е като кислород, да бъда сред моята публика, която много харесвам, каза още Ищар. Новите й проекти включват музика, изпълнена на гръцки, за което световноизвестната певица е започнала да учи езика.
За България Ищар разказа, че тук се чувства обичана и иска тази вечер да сподели своята любов с публиката. Тя каза, че има приятели българи навсякъде, където отива и не скри, че обича българското сирене, аромата на българската роза и вкуса на българския мед.

RELATED ARTICLES

Most Popular