Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесПоскъпват услуги, предоставяни от община Дупница

Поскъпват услуги, предоставяни от община Дупница

С 20 до 100 лв. се увеличават за документи, издавани от отдел „ТСУ”, скачат таксите на пазара

Юлияна КОЛЧАКОВА

Нови, по-високи цени ще имат голяма част от услугите, предоставяни от община Дупница. На последното си за сезона заседание Общинският съвет прие изменения в Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, предложени от кмета Методи Чимев.

Значително поскъпват техническите услуги, касаещи разпореждане с имоти. Увеличението при тях е с 20, 30, 50, а за някои и със 100 лв. Променят се и цените на услугите, предоставяни от „Общински пазари“. Примери – ползването на пазари с цел търговия със селскостопанска продукция и с промишлени стоки поскъпва с 20 лв.; началната цена при провеждане на търг или конкурс за маса с площ до 3 кв.м вече ще е 60 лв., а досега беше 40 лв.; еднодневната такса за ползване на пазари ще струва 5, при досегашните 3 лв.; таксата за продажба от лек автомобил става 10 лв. на ден, а в момента е 5 лв.; новата такса за продажба с микробус 15 лв. на ден.; новата такса за продажба с товарен автомобил или ремарке е 20 лв. на ден; таксата за продажба на грозде, зеле, дини , пъпеши и др. се увеличава с 1 лв. и е 2 лв./кв. м на ден.

Промени има и в таксите на приюта за безстопанствени кучета. Например таксата при отказ на собственик от отглеждане на куче-компаньон и предаването му в приюта е 50 лв. Поставянето на микрочип, ваксина и издаването на ветеринарномедицински паспорт ще струва 20 лв.

Elena Jeljazkova
Елена Желязкова

„Тази наредба не е променяна от 2008 година. Работата в отдела е много широкообхватна. Следват се едни дълги процедури и ако г-жа Караганова твърди, че с това удостоверение признава имот, нима е малко да се признае един имот с едно удостоверение. Считам, че този документ наистина е много важен, както и всеки един документ, който касае един имот. Според мен не трябва да се обезценява трудът на служителите. Защото едни 10 лв., аз не знам вече дали в някоя община има такса 10 лв. А трябва да ви кажа, че за да се издаде един такъв документ, се налагат доста справки – по стари планове, община Дупница има планове за регулация от 1921 година, и когато се налага да докажеш собственост, ние трябва и да прецизираме нещата така, че да не засегнем чужд интерес. Защото идват не само с някакъв документ, в който няма граници и съседи, не са описани подробни данни на имоти и ние от всичко това трябва да намерим достатъчно архивна документация, която се съхранява много добре в нашия отдел, така че наистина да докажем, че това е бивш или сега вече е собственик. Понякога хората идват с документи, без да им е ясно дори къде се намират имотите. Не обезценявам това увеличение, но пък не бива да обезценяваме и труда на хората”, каза при обсъждането шефката на отдел „Устройство на територията“ Елена Желязкова. Думите й бяха в отговор на въпрос и коментар Валентина Караганова от БСП. Общинската съветничка подчерта, че от 10 лв. цената за издаване на удостоверение за идентичност на имот се увеличава на 50 лв. Караганова попита също дали ще се предоставят електронни услуги.

„Към момента в отдел „ТСУ” все още няма такъв тип електронни услуги, който визирахте. Колегите работят по въпроса. Так или иначе електронните услуги се извършват или с електронен подпис от лицето, което изисква услугата, или с идентификационен код, който се получава от общината”, посочи зам. -кметът Олга Китанова, също в отговор на въпроса на Валентина Караганова.

Георги В. Градевски попита дали увеличението ще доведе до подобрение на качеството на услугите, повишение на заплатите на служителите и подобрение на условията на работа, както и за какво ще бъдат използвани постъпилите средства.

Зам.-кметът Олга Китанова отговори, че не се очаква привличане на кой знае колко средства. Стана ясно също, че е закупена копирна машина за отдел „ТСУ”. Освен това е склюючен договор с фирма за ай ти услуги, която ще изработи софтуерен продукт и електронен кадастър. Т. нар. карта ще се ползва от гражданите безплатно он лайн.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Тая Елена Желязкова е ужасна бе! Егати мечката дебела и злобна! Да не е гадже на К. Костадинов едни кила са май?

  2. Община Дупница е в каменната ера! Какво разбира от електронно управление и електронни услуги този 60 годишен кмет и екипа му от коне с капаци?

Comments are closed.

Most Popular