Friday, May 17, 2024
HomeНовиниПоследно: Джокович няма да участва в Australian Open, трябва да напусне страната

Последно: Джокович няма да участва в Australian Open, трябва да напусне страната

Новак Джокович трябва да напусне Австралия, стана ясно днес, след като световният номер 1 в тениса обжалва повторното отнемане на визата си, но загуби в съда. Така надеждата за участие в Откритото първенство на Австралия се изпарява.

Визата на тенисиста бе анулирана от австралийския министър на емиграцията за втори път с мотива, че оставането на Джокович в страната ще подкопае усилията на Австралия за борба с коронавируса.

Звездата не представи доказателство за ваксинация, нито изискуемата при уважително медицинско изключение виза. Вместо това той влезе в Австралия с документи, че е боледувал от COVID-19 през декември 2021 година и затова няма поставена ваксина. Последното бе подложено на съмнение, тъй като досега Джокович не бе обявил това, програмата му в Сърбия и чужбина през декември е била сгъстена и е включвала интервю на живо с френска медия точно след предполагаемата диагноза. Германска IT специалисти пък изразиха съмнения, че положителният резултат за COVID е бил подправен, анализирайки цифровите данни за теста.

Случаят “Джокович” раздели общественото мнение. От една страна е тезата, че правилата са за всички и трябва да се спазват, независимо дали става въпрос за звезди с многомилионни сметки. В подкрепа на това е и общественото мнение в Австралия, където от началото на пандемията са наложени строги правила, локдауни се въвеждат дори заради по-малки гнезда на заболяването, а границите дълго бяха затворени, оставяйки много семейства разделени. От друга страна са антиваксърите, според които казусът е преувеличен и тенисиста е герой-мъченик на борбата за предишните свободи.

Финалното решение на съда идва ден преди първия мач на Джокович. Организаторите на турнира сега трябва да променят състезателната схема.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular