Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилПосрещат частица от мощите на Свети Харалампий в кюстендилския храм "Св. вмчк...

Посрещат частица от мощите на Свети Харалампий в кюстендилския храм “Св. вмчк Димитър Солунски”

На 10.02.2022 г. (четвъртък) Св. Православна църква чества паметта на Св свещеномъченик Харалампий. По този повод в навечерието на празника, на 9.02.2022 г. (сряда) , в храм “Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Кюстендил, кв. Капията, в 16.50 ч. ще бъде посрещната частицата Св. мощи на Св. Харалампий, една от светините на митрополитския храм “Успение Богородично”, гр. Кюстендил. От 17.00 ч. ще бъде отслужена празнична вечерня. Мощите на светеца ще останат в храм “Св. вмчк Димитър Солунски” до следващия ден. На 10.02.22 г. от 9.00 ч. ще бъде отслужена Св. Литургия, а след нея, по традиция, ще бъде осветен пчелен мед, за здраве и благословение на вярващия народ.

Св. Литургия и освещаване на мед в този ден ще бъдат отслужени и в храм “Св вмчк Мина”, кв. Запад.

 

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт.

Осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

RELATED ARTICLES

Most Popular