Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятПочина председателят на Европейския парламент

Почина председателят на Европейския парламент

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина тази нощ в болница в Италия на 65-годишна възраст. Той бе изтъкнат журналист в обществената телевизия „Раи” и член на Демократическата партия.
Давид Сасоли почина в специализирана болница в Авиано, където бе приет на Коледа с дисфункция на имунната система.
Ваксиниран срещу Covid-19, той е бил лекуван от пневмония в болница в Страсбург през месец септември миналата година.
Смъртта му разтърси Италия. Президентът на страната Серджо Матарела определи Давид Сасоли като „човек на диалога, страстен политик, лоялен и строг лидер, подхранвал с културата си политическата инициатива в услуга на хората и институциите“.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поднесе съболезнованията си за смъртта на Сасоли, описвайки я като „голяма загуба на велик европеец и горд италианец“.
„Давид Сасоли беше състрадателен журналист, изключителен председател на Европейския парламент и преди всичко скъп приятел“, написа тя в туитър.
Лидерът на Европейския съвет Шарл Мишел последва примера, като нарече Сасоли „откровен и страстен европеец“.
Роден във Флоренция, Давид Сасоли започва журналистическата си кариера в римски ежедневници, бе водещ на вечерния бюлетин на „Раи 1” и заместник-директор на тази най-важна новинарска редакция на обществената медия.
В интервю през декември пред ежедневника „Кориере дела сера” Сасоли сподели, че като член на Партията на европейските социалисти няма да се кандидатира отново за председател на Европарламента, за да се получи редуване с Европейската народна партия.
Във вторник следващата седмица се очаква евродепутатите да проведат първия тур на гласуване за неговия наследник./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular