Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилПразникът на зелника събра 964 лв. за нов храм в Жабокрът

Празникът на зелника събра 964 лв. за нов храм в Жабокрът

Благотворителният конкурс “Празник на зелника и сладките изкушения” събра 963,10 лева в кюстендилското село Жабокрът. Средствата ще бъдат дарени за построяване на храм в населеното място. Това съобщи председателят на читалище “Съгласие 2007” Милена Стоименова.

“Щастлива съм, че хората, които дойдоха тук, бяха водени от каузата за изграждането на храма. Ние сме може би едно от малкото села в община Кюстендил, които нямаме храм. Крайно време е това да се промени”, каза още председателят на културната институция, която е и организатор на 12-ото издание на традиционния конкурс “Празник на зелника и сладките изкушения”.

След година пауза заради ковид пандемията тазгодишният конкурс отново събра на едно място най-хубавите и вкусни зелници, баници, питки и сладкиши. Близо 40 майстори показаха своите кулинарни изкушения.

Тричленно жури в състав Виолет Вьолер, Иван Звездев и Силвия Григорова бе максимално затруднено.

Водещ събитието бе Драго Драганов, който е чест гост на прояви в региона, тъй като неговите корени са от кюстендилското село Горно Уйно.

“Връщайки се към корените си, с огромна радост заедно със стотиците хора, които се събират на този Празник на зелника и сладките неща”, се обединявам с тяхната жажда за живот, като всички се обръщаме с молитва към Бог жителите на селото да имат свой храм. Може би затова има много хора, защото са обединени от благотворителната кауза. Надявам се догодина на същия празник отново тук всеки от нас да може да запали свещ в новия храм за здраве“, каза Драгомир Драганов.

Председателят на читалището домакин “Съгласие-2007” Милена Стоименова развълнувано допълни: “Десетките присъстващи освен на вкусните изкушения се насладиха на празничната музикална програма, в която се включиха читалищните самодейни групи, МТС „Родолюбие“-Кюстендил и гостите от Благоевград ТС “Танцова магия”.

На 24 май пък читалището празнува своя рожден ден.

Краси ЦЕНКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular