Friday, May 17, 2024
HomeРегионПревръщат в туристическа атракция църквата "Св. Архангел Михаил" в Рила

Превръщат в туристическа атракция църквата “Св. Архангел Михаил” в Рила

Превръщат в туристическа атракция църквата “Св. Архангел Михаил” в Рила. Това съобщиха от Общината. Дейностите са по проект, финансиран от Оперативна програма “Региони в растеж“, чиято стойност е малко над 1 480 000 лева. Основната цел е консервация, експониране и осигуряване на достъпност до антична и средновековна църква “Свети Архангел Михаил” – град Рила“, както и превръщането на храма в конкурентноспособна, културна туристическа атракция, част от туристическия продукт на територията на общината, привличаща значителен брой посетители иподобряваща качеството на туристическо преживяване в дестинация Рила, предаде Фокус.
Чрез дейностите по проекта се цели консервацията, реставрацията и експониране на всички части на църквата “Свети Архангел Михаил“ и цялостната и социализация, опазване и достъпност, да се подкрепи утвърждаването й в предпочитана туристическа атракция, предлагаща подходящи условия за целогодишно посещаване.

Църквата е паметник на средновековната архитектура и стенна живопис в България. По своя план тя е от типа на кръстокуполните църкви с четири свободно-стоящи стълба. Намира се непосредствено до гробищния парк в Рила, на 18 км западно от най-големия средновековен манастир в страната – Рилски манастир, основан в X в.

Църквата е строена към края на ХІ или в началото на ХІІ в. От най-стария градеж са запазени източната и северната стена. Към края на ХVІІІ – началото на ХІХ в. тя е била реконструирана. Сградата на църквата е претърпяла ремонти и промени, което е причина за фрагментарния характер на оригиналната градежна структура, съхранена само в източната и северната стени.

С изпълнението на проекта един от най-запазените паметници на средновековната архитектура и стенна живопис в България ще бъде цялостно реставриран и експониран, надграждайки върху вече реализирани проекти и дейности.

RELATED ARTICLES

Most Popular