Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСамоковПревръщат в туристически център част от къщата на Мара Малеева в Говедарци

Превръщат в туристически център част от къщата на Мара Малеева в Говедарци

Предстои обзавеждането

Приключва обособяването на туристическия център в самоковското село Говедарци. От община Самоков обявиха обществена поръчка, с която търсят доставчик на оборудването. Избраната фирма ще трябва да достави и монтира ново етно обзавеждане, което е част от  изпълнение на проект за преустройство на къщата на Мара Малеева – съпругата на Тодор Живков, която е била лекар в селото в началото на 40-те години на миналия век. Поръчката е на стойност 1 880 лв. без ДДС. Трябва да бъдат закупени по 4 броя миндери, трикраки столчета и кръгли етно маси (софри). Желаещите да участват в процедурата могат да подават оферти или на заявления за участие до 4 септември.

Изграждането на Туристически информационен център в Говедарци е по проект на община Самоков, спечелен чрез местна инициативна група и финансиран по Програмата за развитие на селските райони от Държавен фонд “Земеделие”. Договорът за изпълнението на проекта  е сключен през м. март 2021 г. По проекта е заложена реставарацията на три сгради. Една Главната от тях е бившата къща-музей на Мара Малеева с площ от 130 кв. м, която ще бъде преустроена в туристически информационен център. Съседна постройка с площ от 71 кв. м се превръща в етнографски музей, а третата сграда ще бъде с обслужващи функции.

В туристическия информационен център ще се обособи зала за показване на местните културно-исторически забележителности и на природните богатства на района. Центърът ще бъде обзаведен със съвременна компютърна, аудио и визуална техника. Ще се монтира и устройство за изкачване на стълби, за да се създаде достъпна среда за хората в инвалидни колички.

Бившата къща-музей е с характерна архитектура, а отвътре впечатлява с много интересен и напълно запазен таван с дърворезба и широки стаи. Съхранени са както мраморът на пода, така и оригинално пано от разноцветна мозайка. В центъра ще могат да се организират и различни културни изяви.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular