Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникПредвижда се откриване на 39 паралелки за кандидат-гимназисти в Пернишко, сред новите...

Предвижда се откриване на 39 паралелки за кандидат-гимназисти в Пернишко, сред новите специалности е „Съдебна администрация”

Вече са предприети мерки за преобразуване на ОУ “Темелко Ненков” в средно училище

Да бъдат открити 39 паралелки за кандидат-гимназисти – 11 профилирани и 28 професионални, предвижда предложението на РУО за държавен план-прием в Пернишка област. Броят съвпада с реализираните паралелки за учебната 2019-2020 г., съобщи пресцентърът на областната администрация. Планът включва пет нови паралелки в професионалните направления “Системно програмиране”, “Металообработващи машини”, “Електрически превозни средства”, “Предприемачески профил” и “Съдебна администрация”.
От тази година започва допълнителен държавен план-прием, касаещ обединените училища, които приключват обучението си в 10-и клас с първи гимназиален етап. Вече са предприети мерки за преобразуване на ОУ “Темелко Ненков” в средно училище. Така учениците, които учат там, ще могат да продължат във втори гимназиален етап”, е уточнила началникът на РУО Ваня Коконова. Според областния управител Емил Костадинов предложеният план-прием е балансиран, съобразен е с политиката на Министерството на образованието и науката и с традициите в Пернишка област.
От днес започва и първият етап на двуразовото годишно онлайн анкетиране на потребностите на бизнеса. Формулярът е качен на сайта на Агенцията по заетостта, посочва пресцентърът.

RELATED ARTICLES

Most Popular