Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаПреди световния ден на кръводаряването: 7 души дариха живот в Дупница

Преди световния ден на кръводаряването: 7 души дариха живот в Дупница

Организатор на кампанията е Ротаракт клуб

7 души участваха в акцията за кръводаряване в понеделник, организирана от Ротаракт клуб- Дупница. „Всички, които се включиха в кампанията, са дарявали кръв и преди. Само една жена съобщи, че й е за първи път. Това е първата ни кампания след пандемията, която попречи и 2 години имахме прекъсване.

Заради Ковид -19 хората все още се страхуват, те избягват и посещения в болници. Във вторник очакваме да има повече дарители – приятели, познати се свързваха с нас, за да получат информация, интересуват се от кампанията”, съобщи президентът на Ротаракт клуб Александрина Андонова.
Дупничанин, който не иска да се афишира, отбеляза, че е дарявал кръв 7 пъти. „Отзовавал съм се и друг път. Сега имам конкретна причина – моя позната се нуждае от кръвопреливане”, каза Явор Николов от Дупница.
„Кръв могат да даряват хора между 18 и 65 г., които са в добро здравословно състояние. Те трябва да не са приемали лекарства в последните 48 часа, да са над 50 кг, да нямат кожни заболявания. Всеки дарител има право на 2 дни платен отпуск, за което получава бележка. По принцип наблюдаваме както стари дарители, така и нови, което е чудесно. Това означава, че успяваме да мотивираме хората. Всяка година има такива, които даряват за първи път”, казаха от клуба.
Както писахме, желаещите могат да дарят кръв и на 31 май – от 9, 30 до 14, 00 часа, в залата на Общинския съвет в Дупница. Инициативата на младежите от Ротаракт клуб, се осъществява от екип на кюстендилския Център по трансфузионна хематология. Ротаракт клуб организира акции за кръводаряваене от 2015 г.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular