Tuesday, May 14, 2024
HomeАктуално от днесПрезидентът Радев участва в откриването на паметник на 11-а пехотна Македонска дивизия...

Президентът Радев участва в откриването на паметник на 11-а пехотна Македонска дивизия в Беласица

Държавният глава припомни свещения идеал на хилядите български доброволци от Македония, които се вливат в редиците на дивизията, за да защитят родните земи

“Героите, които влязоха в неравен бой за обединена, независима и горда България, ни завещаха своя урок, че националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден. Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена”.

С тези думи под връх Тумба в Беласица президентът Румен Радев участва в откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия. Държавният глава поднесе венец на монумента и отдаде почит на загиналите.

В словото си президентът отбеляза свещения идеал на хилядите български доброволци от Македония, които преди повече от век се вливат в редиците на дивизията, за да защитят родните земи.

“Склоновете на красивата Беласица приютиха в земите си мнозина от тях”, заяви Румен Радев и допълни, че още тогава бойните другари на загиналите са белязали пътя на дивизията с паметници, мемориални чешми и кръстове в памет на героите, включително в района на връх Тумба.

“За съжаление, повратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Но окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към предците ни, отърсваме се от дългогодишни заблуди и свенливост, които оставиха на произвола твърде много български войнишки гробове и паметни знаци”, подчерта държавният глава.

Президентът посочи, че военният паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия ще преодолее всички предизвикателства на времето, защото ще събира потомците, които изразяват заслужена признателност към героите, борили се за нашето достойнство.

RELATED ARTICLES

Most Popular