Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникПрекрасна новина! Започна възстановяването на храма "Св. Йоан Предтеча" в Радово

Прекрасна новина! Започна възстановяването на храма “Св. Йоан Предтеча” в Радово

Започнаха строителните дейности за възстановяване на храм “Св. Йоан Предтеча” в  село Радово, община Трън. Добрата новина съобщи в социалните мрежи Мариела Костова, която е сред инициаторите на богоугодното дело.

“Положихме доста усилия и до момента сме събрали близо 10 000 лева. С тези средства и с огромната подкрепа на строителя Стоян Христов, както и с навременната подкрепа от община Трън в лицето на кмета г- жа Цветислава Цветкова, която подсигури работна ръка и помогна финансово, с подкрепата на отец Михаил и членовете на настоятелството между които Александър Гюров, Лиляна Николова и Пламен и ценната помощ на всички, които се включиха до сега, превеждайки пари по сметката на сдружението, това дело стана възможно”, каза тя.
По думите й това е само началото. Предстои още дълъг път да се извърви, но както е казано – “началото е повече от половината на цялото”

“Винаги сме знаели, че ще срещнем много трудности, но вярваме, че с Божията помощ, с общи усилия, упоритост и действие ще успеем. Ясно е, че за строежа са необходими още средства, имайки предвид, че процесът на изграждане е сложен, а цените на материалите поскъпнаха двойно. Продължаваме събирането на средства и молим всички, които имат желание и възможност да се включат. Имената на абсолютно всички дарители ще бъдат изписани на плоча в църквата, не за тщеславие, а да се помни колко много хора са се обединили в името на свято дело”, категорична е Мариела Костова.

Припомняме, че храмът в Радово е построен още преди Освобождението – в далечната 1852 г., със средства и труд на местните жители.
За съжаление времето и природата са оставили своя отпечатък. Светинята се разпада и се нуждае от ремонт на покрива и укрепване на стените, за което по първоначални сметки са необходими около 40 000 лева.

Село Радово се намира на около 6 километра от общинския център Трън. Наблизо се извисява връх Руй, през който минава българо-сръбската граница.

Сметка за набиране на средсва:

IBAN: BG69STSA93000028067835
BIC: STSABGSF
Банка ДСК

Сдружение “Възстановяване на храм “Св. Йоан Предтеча”, с. Радово”

RELATED ARTICLES

Most Popular