Tuesday, May 14, 2024
HomeНовиниБългарияПремиерът Стефан Янев: Няма промяна в българската позиция за Република Северна Македония

Премиерът Стефан Янев: Няма промяна в българската позиция за Република Северна Македония

Служебният премиер потвърди, че е получил покана да стане министър на отбраната

Служебният премиер Стефан Янев потвърди в кулоарите на парламента, че е получил покана да бъде министър на отбраната в новия кабинет.
Няма промяна в българската позиция, няма нещо, което обществеността да не знае, заяви служебният премиер Стефан Янев в отговор на въпрос на “Има такъв народ” във връзка с преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в Европейския съюз по време на блицконтрола в Народното събрание.
Янев посочи, че вчера, на заседанието на Министерския съвет, са приели позиция, която ще бъде представена на Съвета “Общи въпроси” през следващата седмица в Брюксел.
Това, което наблюдаваме – медийният ентусиазъм, демонстриран от ръководители на чужда държава или демонстриран от чужди медии, не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна ние не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителства какво и как да правят, коментира Стефан Янев.
Той подчерта, че позицията на България по отношение на РСМ и на целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, но и Западните Балкани, като регион, заслужават своето европейско бъдеще, и България целенасочено през годините не само е декларирала, но и е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще, посочи Янев. По отношение на РСМ е факт, че имаме един подписан договор за добросъседство и сътрудничество през 2017 г. Нашите претенции като държава са, че РСМ не си изпълнява задълженията, отбеляза той.
Премиерът Стефан Янев посочи, че българската позиция е известна, публична, с т.нар. пет плюс една точки. Това е схемата, по която могат да продължат разговорите, и се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от РСМ, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и, съответно, да започнат преговорите на тази държава с ЕС, допълни той./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular