Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградПрепятствия пред новия граничен пункт “Струмяни-Берово”

Препятствия пред новия граничен пункт “Струмяни-Берово”

Новият граничен пункт „Струмяни-Берово“, който хората от България и Северна Македония чакат десетки  години, ще разполага с  две отделни ГКПП-та.  Това  решение е взето на последното заседание на  Смесената междуведомствена комисия.

Проектиране на  пътя до бъдещия граничен пункт „Струмяни-Берово“, който наскоро получи статут на приоритетен  и стратегически, ще се забави поне още година. Причината е в  необходимостта от  Доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

Предстоят и отчуждителни процедури по 8 – километровото трасе, както и проектиране на самата зона за граничен и митнически контрол, включително изграждане на сградите  на пункта.  Властите в Република Северна Македония също трябва да реновират построената преди 30 години инфраструктура.

До месец юни трябва да приключат подготвителните дейности и процедури, стана ясно от наскоро подписания договор, потвърди областният управител на Благоевград Стоян Христов. Той уточни, че  това включва изработване на Подробен устройствен план на граничната зона и изготвяне на инвестиционен проект  за сградите и съоръженията, необходими за извършване на митнически и граничен контрол.

Въпреки сериозно раздвижване около чаканата над 40 години пътна връзка между  хората, живеещи от двете страни на границата, недоверието все още  е повече от оптимизма. Местните знаят, че  в основата си това е политическо решение.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев е убеден, че новият граничен пункт ще  насърчи туристическия и културен обмен  в района.

„С решението на МС, обявяващо ГКПП „Клепало“ за национален обект, нещата вече вървят в позитивна плоскост“

Той разказа пред БНР, че за македонските им колеги все още е трудно да повярват в положителното развитие на работата по проекта.

„Те имат изградена инфраструктура още преди 30 години. Успяваме периодично да ги изненадаме приятно с приети решения и с действия по изглаждането на ГКПП. Те четат всичко, което излезе в медиите“.

В Македония обаче се нуждаят от реконструкция на вече изградената инфраструктура, обясни още Илиев.

В България пък има за изграждане около 8 километра ново строителство на участък, който вече е избран.

„Парите обаче няма да стигнат за изграждането им. Трябва да бъде направена също нова площадка за съоръжения и сгради от българска страна. С решение на Междуведомствената комисия ще има два отделни пункта-един от македонска и един от българска страна“.

Процедурите са тежки и дълги, напомни кметът.

„Изготвянето на ОВОС ще отнеме между 10 и 12 месеца. Това ще забави решението за възлагане на строителните дейности“./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular