Friday, June 28, 2024
HomeРегионДупницаПри бум на респираторни, бактериални и вирусни инфекции: Липсват цели групи антибиотици...

При бум на респираторни, бактериални и вирусни инфекции: Липсват цели групи антибиотици и лекарства от аптеките в Дупница

Цели групи антибиотици липсват от аптечната мрежа в Дупница, показва наша проверка. Фармацевти споделят, че от миналия месец на отказ от фармацевтичните складове са едни от най-предписваните лекарствени средства. „Липсват цели групи антибиотици. От групата на пенецилините липсват Аугментин и Амоксиклав. Няма форми както за деца, така и за възрастни. От групата на цефалоспорините не могат да се изпълнят рецепти с предписан Зинат във всичките му 4 –и форми, предназначени също както за деца, така и за възрастни пациенти”, сподели собственикът на една от най-посещаваните аптеки в града. Традиционен стана вече дефицитът на препаратите Пулмикорт и Вентолин, свързани с лечението на бронхиална астма и други белодробни заболявания при деца.

„Нееднократно сме алармирали за липсата на тези препарати. След като се създаде известен „шум” в медийното пространство се появяват за кратко и след това отново изчезват. В определени периоди ни се докарват минимални количества, които буквално свършват за часове. И така е непрекъснато. В момента на отказ е и сиропната форма на Вентолин. Майки идват, молят се, а ние няма как да им помогнем. Създава се неудобство, напрежение и конфликти, за които ние и колегите от града не сме виновни с нищо”, коментираха още местните фармацевти.

”Списъкът с липсващи на пазара лекарства е дълъг. Дефицит има дори на препарати за диабетици, в момента такъв е Оземпик. За фраксепарините да не говорим. Преди обяснението за липсата им беше, че покрай ковида има голямо търсене, включително вината бе хвърлена върху хората, че се презапасявали. От близо година обаче случаите на ковид намаляха, но дефицитът при тях си продължава”, уточняват аптекарите. „За нас проблемът е ясен, но никой не иска да го реши. Става въпрос за интереси, при това големи, свързани с износа на лекарства. Говорим за реекспорт. Това е пореден министър, при който тези неща се допускат и се случват, а пациентите се чудят какво да правят. Стигнали сме дотам, че хора пътуват километри, за да купуват лекарства от Гърция, Турция, Италия и къде ли не. Има организирани групи във фейсбук за общи поръчки на лекарства. Практика е да се ползват шофьори на различни транспортни фирми от града, за доставки на лекарства. Но хората не са виновни, особено когато става въпрос за деца и когато не намират решение тук”, коментират фармацевтите. Те също отчитат, че броят на заболелите от остри респираторни и вирусни заболявания е голям, а в същото време не могат да изпълняват предписаните рецепти. Към настоящия момент Детско отделение на общинска болница „Св.Иван Рилски” е на предела. На 70 %  е зает капацитетът и на Инфекциозно отделение в лечебното заведение. „Ковид отстъпи място на цялата палитра зимни вируси. В момента циркулират редица остри респираторни инфекции, сред които грип, парагрип и  респираторно-синцитиален вирус. Случаите на Ковид 19 са единични. За сметка на тях върлуват всички онези, които покрай пандемията се бяха отдръпнали. Освен тях има ротавируси и увеличение на заболелите от варицела. В отделението се лекува дете, което е едновременно и с двете инфекциозни заболявания и вече е добре”, сподели завеждащият Инфекциозно отделение д-р Методи Попов.

RELATED ARTICLES

Most Popular