Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилПродължават да намаляват общопрактикуващите лекари в област Кюстендил

Продължават да намаляват общопрактикуващите лекари в област Кюстендил

Наблюдава се трайна тенденция по отношение на намалението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил. Това заяви пред Радио Фокус д-р Румен Алексов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област Кюстендил. „В следващите няколко години ще започне да се усеща остро дефицитът на такива специалисти, както и от лекарите в специализираната помощ и спешната медицинска помощ. Проблемът ще стане доста очеваден и са необходими мерки, за да се промени тази тенденция“ , каза д-р Алексов.

По думите му мерките са комплексни. Те са на национално ниво и започват още от обучението на кадрите. „не може ние да се заблуждаваме, че вече 21 години от въвеждането на здравноосигурителния модел, че във всяко село, във всяко населено място ще имаме лекари или медицинско лице. Това на практика няма как да стане. Практиките са концентрирани в градовете или в по-големите населени места. Това е истината“, заяви Румен Алексов.

По думите му за да отиде един лекар да работи в малка практика, в малките населени места, трябва да вложи лични средства, а това е неприемливо.
RELATED ARTICLES

Most Popular