Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБанскоПроектът на Банско за летище е вече в РИОСВ-Благоевград

Проектът на Банско за летище е вече в РИОСВ-Благоевград

Проектът на община Банско за летище е вече в Регионалната инспекция по околната среда – Благоевград. Местната администрация е внесла в екоинспекцията проект за частично изменение на Общия устройствен план, с който площ от 279 018 квадратни метра земеделска земя „пасище“ в местността Каранджийница се преобразуват в терен за транспортна инфраструктура – летище. На този етап екоинспекцията се е произнесла, че проектът подлежи на преценяване на необходимост от екологична оценка.

РИОСВ е категорична, че проектът не попада в границите на защитени територии и в границите на защитени зони като част от европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“. Намерението на община Банско е в неин имот, който се намира на североизток от града, близо до Разлог, Баня и Горно Краище, да бъде изградено летище за малки самолети с летателна писта до 800 метра, площадка за хеликоптери и съпътстваща инфраструктура.

Миналата година от общината съобщиха, че има заявен интерес за строителство на летище там и вече е внесено мотивирано предложение за изграждането му.

На заседанието през юли месец местният парламент даде зелена светлина за изработване на проект за частично изменение на Общия устройствен план на Община Банско за част от землището й в местността „Керанджийца“. Одобрено бе и задание за това. В инвестиционното предложение компанията е посочила, че за целта – обособяване на летищна зона, желае да наеме 300 декара терен общинска собственост. Според проектната документация на фирмата, ако бъдат приети условията им от Общинския съвет, до края на идната година (тоест 2023-та) може да бъдат осъществени кацания с малък самолет.

RELATED ARTICLES

Most Popular