Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияПрокуратурата: Рашков се опитва да посегне на независимостта ни

Прокуратурата: Рашков се опитва да посегне на независимостта ни

Изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред национална медия, което съдържа негативни коментари и оценки за работата на прокурори в страната, е опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата. Това се посочва в позиция на държавното обвинение. Тя е по повод изявление на министър Рашков, което според прокуратурата съдържа “негативни коментари и оценки за работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите и искания за предприемане на незабавни кадрови мерки – налагане на дисциплинарни наказания и “отстраняване” на същите”.

Пред БНР Рашков изрази мнение, че някои обвинители трябва да получат дисциплинарни наказания заради действията и бездействията си. От държавното обвинение посочват, че ще защитят и ще застанат зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. Прокуратурата определя изказването на Рашков и като “опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите”.

“По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципът на върховенството на правото”, се казва в позицията. От обвинението допълват, че се надяват да не бъдат възродени “отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт.”

Становището на прокуратурата ще бъде изпратено до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до посолствата на държавите – членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Великобритания.

RELATED ARTICLES

Most Popular