Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятПротестиращи фермери окупират с трактори парламента в Атина

Протестиращи фермери окупират с трактори парламента в Атина

Гръцките фермери докараха трактори в Атина в подготовка за голяма протестна демонстрация. Съобщава се за блокади по пътищата и на някои гранични пунктове.

Стотици трактори се насочват към площада пред парламента в Атина. Хиляди фермери пристигат за участие с автобуси от цялата страна. Блокирани за движение са централни пътни артерии в Атина. На протеста тази вечер ще участват и синдикатите. Опозицията напълно подкрепя исканията на гръцките земеделци, каза лидерът на Комунистическата партия Димитрис Коцумбас:

“Фермерите имат пълно право с исканията си. Ние напълно подкрепяме всичките им искания, защото са правилни и логични. Достигнаха до границите на издръжливост. Така не може да продължава. Правителството е задължено да реши проблемите в аграрния сектор. И да не си позволи да обвинява протестиращите фермери и за ги заплашва.”

Подобна подкрепа изразиха всички опозиционни депутати, които ще се включат в демонстрацията.

Блокадите днес започнаха с прекъсване на движението на границите със Северна Македония, Албания и Турция. От област Еврос съобщават, че с трактори ще спират движението и на граничния пункт към “Капитан Петко войвода”. Засега няма информация  дали ще правят жива верига и на другите гранични пунктове с България.

Има блокади на две места по линията Александруполис – Солун. По магистралата Атина – Солун машините са готови да спрат движението на няколко места в различно време./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular