Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесПротест на ВМРО затвори Е-79 край Кресна

Протест на ВМРО затвори Е-79 край Кресна

Протест на ВМРО затвори Е-79 край Кресна около 11:54 ч. Пътят за около 15 минути бе блокиран.

Акцията през паметника на Самуил, наричана “Протест-Блокада” бе осъществена от симпатизанти на ВМРО, координирани от евродепутата Ангел Джамбазки. “Протестът ни е антиправителствен срещу действията на Кирил Петков”, заяви Джамбазки.

Представяйки предположенията си за действия на премиера и след искането за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, евродепутатът обяви “начало на безсрочни протестни действия” чрез внезапни блокади на пътища и други акции, от скандирания: “И преди и сега Македония е българска”.

Акцията продължава чрез бавно движение в колона по пътя Е-79 между Благоевград и Кресна, с цел да се затрудни максимално проходимостта на пътя за други леки и товарни автомобили. “Нека гражданите се сърдят на правителството, а не на нас”, коментира Джамбазки.

Движението в Кресненското дефиле е със забрана за изпреварване. Колоната ще се движи с около 10 км./ч между двете кръгови кръстовища – слизането от магистралата в посока София-Кулата при Благоевград и връщането на магистралата, отново в посока Кулата, след Кресна.

С протестите под надслов “Не предавай Македония” ВМРО иска да предупреди правителството, че няма да допусне каквото и да било отстъпление от Рамковата позиция и декларацията, гласувана от Народното събрание, относно членството на Република Северна Македония в ЕС.
От ВМРО упрекват премиера Кирил Петков, който: “говори, че не е поемал ангажименти да вдигне ветото до края юни, но в същото време провежда полутайни срещи с еврокомисаря Оливер Вархеи”.
По повод вчерашния призив на премиера към президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност от ВМРО посочват, че това е ясен знак за поети ангажименти за вдигане на ветото.
Блокирането на Кресненското дефиле е само първата стъпка на гражданското неподчинение, пише ВМРО в позиция. (Източник: БНР)
RELATED ARTICLES

Most Popular