Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградПуснаха 40 полудиви патици в езерото в парк „Бачиново“

Пуснаха 40 полудиви патици в езерото в парк „Бачиново“

Нови четиридесет полудиви патици бяха пуснати в езерото на благоевградския парк „Бачиново“ по инициатива на местното ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“.
Новите пернати обитатели на езерото пристигат от Луковит, където е производственото стопанство на Националното сдружение на Съюза на ловците и риболовците в България, каза пред журналисти Иван Василев – председател на местното ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“. Това са само женски полудиви патици, които са на възраст по-малко от година.
За втори път от началото на годината в езерото в благоевградския парк биват пуснати нови полудиви зеленоглави патици. През февруари, при вандалски акт, извършен през нощта, бяха убити с оръжие 17 от пернатите обитатели на езерото. Това предизвика реакция в обществото, а по инициатива на председателя на Националното сдружение на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев само седмица по-късно в езерото бяха пуснати десетки нови патици, подарени на жителите на община Благоевград.
Впоследствие се оказа, че повечето от тях са мъжки, които по време на размножителния период нанесоха вреда на женската популация, каза пред журналисти Иван Василев. След отправена молба до Националното сдружение на Съюза на ловците и риболовците, от производственото стопанство в Луковит са осигурени 40 само женски патици, които вече са в парк „Бачиново“.
Във връзка с пускането на новите обитатели в парка кметът на Благоевград Илко Стоянов посочи, че опазването на парка, а и на всички изградено и облагородено в града, зависи изключително от самосъзнанието на хората. От нас зависи да имаме един хубав град, каза още Стоянов и призова да се опазва съграденото и да се сигнализира при вандалски прояви.

RELATED ARTICLES

Most Popular