Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятПутин и Бенет обсъдиха ситуацията в Украйна и ядрената сделка с Иран

Путин и Бенет обсъдиха ситуацията в Украйна и ядрената сделка с Иран

  • Ердоган проведе телефонен разговор с руския президент

  • Олаф Шолц прие израелския премиер, който “спонтанно” реши да отиде в Берлин

Руският президент Владимир Путин иизраелският премиер Нафтали Бенет са обсъдили на среща в Москва ситуацията в Украйна и бъдещето на ядрената сделка с Иран, предаде БНР.
Това е първата визита на чуждестранен лидер в Москва след началото на руската агресия в Украйна. По-рано Киев поиска Бенет за посредник в отношенията с Русия.
Срещата между двамата лидери е продължила около три часа в събота вечерта, съобщават руските медии, като се позовават на вестник “Джерусалем пост”. Информацията от пресслужбата на Кремъл е повече от лаконична, коментира БНР, и в нея се посочва, че “по време на преговорите са се обсъждали различни аспекти на ситуацията в Украйна в контекста на специалната военна операция на Русия за защита на Донбас”.
От началото на войната в Украйна Путин и Бенет са разговаряли по телефона два пъти. На 27 февруари израелският премиер е предложил посредническите си услуги за прекратяването на военните действия, а на 2 март е изказал някои съображения по украинската тематика с оглед на състоялите се в последно време негови контакти с лидерите на редица държави.
Досега Нафтали Бенет не се е присъединил към международното осъждане на руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари. Той многократно подчертава силните връзки, които обединяват Израел с Москва и Киев. Поради тази близост с двете воюващи страни Израел предложи да посредничи, а предложението беше подкрепено и от украински официални лица.
Веднага след срещата си с Путин Бенет пристигна в Берлин и се срещна с германския канцлер Олаф Шолц. По пътя той е разговарял по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски.


Визитата на израелския премиер в Берлин е била спонтанна и организирана в последните часове преди пристигането му.
Срещата на Бенет с Шолц е втора за тази седмица, след като германският канцлер посети Тел Авив. И двамата са се договорили да останат в директен контакт, а общата им цел е бърз край на войната в Украйна.
В неделя се състоя и телефонен разговор на Владимир Путин с турския президент Реджеп Ердоган.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе днес телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
Разговорът е продължил около един час. В разговора е било обсъдено нападението на Русия срещу Украйна и отношенията между Турция и Русия, се посочва в съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство.
Ердоган е заявил в разговора, че е готов да окаже всякакъв принос за възможно най-скорошно решаване с мирни средства на проблема в Украйна.
Ердоган е подчертал, че незабавно общо спиране на огъня ще премахне хуманитарните тревоги в района и ще даде възможност за търсене на политическо решение. “Да открием заедно пътя към мира”, е призовал Ердоган.
Турският президент е подчертал важността от спешно предприемане на стъпки за осигуряване на примирие, отваряне на хуманитарни коридори и подписване на мирно споразумение.
Ердоган е изтъкнал, че е в непрекъснат контакт с украинската страна и с други страни. Той е заявил, че ще продължи усилията си за провеждане на всеобхватни преговори и постигане на резултат. Членката на НАТО Турция има обща граница с Украйна и Русия в Черно море и поддържа добри отношения и с двете държави, но се противопоставя на санкции срещу Москва. Анкара нарече инвазията в Украйна неприемлива и предложи да бъде домакин на мирни преговори, като същевременно призова за прекратяване на огъня.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular