Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесПутин призова за военен преврат в Украйна

Путин призова за военен преврат в Украйна

Ще бъде по-лесно да преговаряме, ако вземете властта в свои ръце, обяви руският президент в обръщение към украинските войници

Руският президент Владимир Путин призова за военен преврат в Украйна в обръщение, насочено към украинските войници.

Ще бъде по-лесно да преговаряме, ако вземете властта в свои ръце, обяви руският президент Владимир Путин в обръщение към украинските войници.

По думите му руските въоръжени сили в момента водят сражения предимно с националистически милиции, които били пряко отговорни за геноцида в Донбас и за кръвта на мирните граждани на народните републики, каза той.

Според „обективни данни“, цитирани от Путин, милициите са с тежки ракетни системи за залпов огън, които са разгърнати в централните части на големи градове като Киев и Харков.

„Те планират да провокират ответен огън от руски ударни системи по жилищни райони. Те действат, точно както правят терористите по света. Те се крият зад хората с надеждата, че след това ще обвинят Русия за цивилните жертви. Добре известен факт е, че всичко това се случва по съвет на чуждестранни съветници, най-вече американски“, заяви Путин.

„Още веднъж се обръщам към украинските военнослужещи – не позволявайте на неонацистите и бандеровците да използват вашите деца, вашите жени и родители като жив щит. Вземете властта в ръцете си. На нас ще ни е по-лесно да се договорим помежду си, отколкото с тази шайка наркомани и неонацисти, която сее установила в Киев и е взела за заложник целия украински народ“, подчерта Путин.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът на Русия Владимир Путин е готов да изпрати в Минск делегация за преговори с Украйна.

Песков уточни, че в руската делегация ще бъдат включени представители на министерствата на отбраната и на външните работи, както и на президентската администрация.

Той припомни позицията на президента Путин, че целта на операцията е “демилитаризацията” и “денацификацията” на Украйна. Според Песков това е неотменна част от неутралния статут.

Новината от Кремъл дойде след телефонен разговор на Владимир Путин с китайския лидер Си Цзинпин. Той е заявил, че китайската страна  е за уважение на суверенитета и териториалната цялост на всички държави и за спазване на Устава на ООН.

В същото време председателят Си е подчертал, че трябва да се откажем от манталитета на Студената война и да уважаваме законните опасения на страните в сферата на сигурността.

По думите му в Европа трябва да бъде създаден ефективен и устойчив механизъм за сигурност.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски изрази готовност да обсъди с Москва неутрален статут на своята страна, като същевременно поиска гаранции за нейната сигурност.

RELATED ARTICLES

Most Popular