Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаПчеларите в Дупнишко с максимален добив, изкарват по 25- 40 кг от...

Пчеларите в Дупнишко с максимален добив, изкарват по 25- 40 кг от пчелно семейство

  • Влад Владимиров: Годината е от най-добрите

  • Георги Орлев: Възстановяваме се, въпреки загубите на хиляди пчелни семейства

Около 25 – 30 кг мед от пчелно семейство са добили това лято пчелари в Дупнишко. Собственици на пчелини определят годината като добра, въпреки загубите на голяма част от пчелните семейства, измрели в последните 2 години. Годината е добра. А цената на 700-грамов буркан мед е между 12 и 16 лв., казаха от бранша.
„Определено тази година е една от най-добрите години напоследък. И като добив пчелни продукти, защото не само медът е такъв, а и като моментно здравословно състояние на пчелните семейства. Смело мога да кажа, че 2022 е една чудесна година в пчеларско отношение. Мога да споделям основно за моя пчелин, но и контактът ми с колеги от Дупница и околните села показва, че и при тях положението е същото. Една от причините е доброто стечение на климатичните дадености на района и подходящото за пчеларстване време през сезона. Годината определено спада в графата „дъждовни”, което допринася за по- буйна растителност, повече цъфтене и съответно по- голям нектаропоток. Тези колеги, които успяха през зимата на 2021 година да съхранят и опазят здрави и силни пчелни семейства, определено са доволни от резултатите и медосбора”, обясни Владимир Владимиров. Влад, както дупничани наричат най-известния фотограф на града, и семейството му са собственици на пчелин „Калина”, който се намира край дупнишкото село Блатино. Владимирови отглеждат пчелни семейства от 10-ина години.

Георги Орлев

На въпроса колко е добивът на мед от кошер, Влад Владимиров отговори: „За добив при пчеларството се говори не за килограми от кошер, а за килограми от пчелно семейство. И то за среден добив. Например ако най-слабото семейство е дало 10 кг, а най-силното 50 кг, то средният добив е съответно 30 кг, иначе статистиката не би била коректна. При мен тази година се очертава среден добив около 35-40 кг от семейство, при условие, че медосборът още не е приключил и точните резултати ще са ясни след около 20 дни”. Фотографът – пчелар е категоричен, че за Дупнишкия край това са много добри резултати, граничещи с максималните.
„Цената на меда в последните години много леко се увеличава и тенденцията е това да продължи. На фона на всеобщата инфлация, покачването на горивата, растежът на цените на лекарствените продукти и дървеният материал няма как да не окажат въздействие и върху пчелните продукти. Медът на дребно се продава за 12-15 лв. на килограм от производителите. Може би най-скъпите и търсените са акациевият и мановият мед. Това се получава и поради факта, че техният добив е най-малък и най-несигурен, просто не всяка година го има. Иначе за лична консумация аз предпочитам различни компилации от полифлорни медове. Те винаги са различни и ароматът и усещането им са неописуеми”, коментира Владимиров.
Председателят на местното пчеларско дружество Георги Орлев също е доволен от добива от пчелина си край Дупница, независимо от проблемите и загубите.
„Това лято три пъти вадих мед. Имаше бурна паша и мед. В момента кошерите са пълни с пчели и мед. Резултатите са добри – получаваме по около 25 – 30 кг от семейство. По-добре е от други години, независимо, че имаше много загуби. Тази зима беше много жестока за пчеларите не само в България, а и в целия Европейски съюз. В Кюстендилска област бяхме на първо място в страната по смъртност на пчелите. Имаше от 30 до 100 процента загуба на пчелни семейства. Загинаха хиляди пчелни семейства, които трудно ще се възстановят. Заради нозематоза или друга болест, за която учените мълчат, в последните 2 години имахме много проблеми, със сериозни последици, но се съвземаме. Тази пролет пчелните семейства се развиха добре и постепенно се влиза в едно нормално русло. Трудно е, но е поносимо”, посочи Георги Орлев. Той се занимава с пчеларство от 50 години. Със семейството си се грижи за пчелин с 40 кошера край Дупница и има пчеларски магазин в центъра на града.
„Буркан с мед, който е 700 грама, струва от 12 до 14 лв. Имаме и акациев мед, който е 16 лв. Манов мед все още не е имало при нас, но ако има такъв добив, също ще бъде 16 лв.”, уточни пчеларят.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular