Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятПълен бойкот след блокадата за Шенген: Румънски държавни компании местят сметките си...

Пълен бойкот след блокадата за Шенген: Румънски държавни компании местят сметките си от австрийски банки

90 на сто от румънските шофьори на камиони вече са спрели да зареждат гориво на австрийските бензиностанции

В Румъния националната компания за управление на пътната инфраструктура (CNAIR) и други компании, подчинени на Министерството на транспорта, обявиха намерението си да преместят сметките си от австрийски банки, предава БГНЕС като се позовава на министъра на транспорта Сорин Гриндеану.

“Националната компания за управление на пътната инфраструктура обяви определено намерение да го направи и аз знам, че ще го направи. И не само CNAIR. Съобщиха ми, че други компании под юрисдикцията на Министерството на транспорта, независимо дали става дума за пристанището в Констанца, дали става дума за летището в Букурещ и всички останали, имат подобни намерения, защото са намерили по-добри условия в други банки. Много просто обяснение”, заяви Гриндеану, цитиран от Аджерпрес.

Според него това няма да стане бързо, но компаниите със сметки в австрийски банки обявиха, че ще положат всички усилия в тази насока, предаде „Актуал24“. “Всички взеха това решение да преминат към румънска банка. Мисля, че е добре да има по-добри условия”, каза министърът.

През последните дни редица компании обявиха намерението си да преместят сметките си от австрийски банки, след като Австрия блокира присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

Дискусии за бойкот на австрийските бензиностанции поде една от най-големите организации за товарни превози в Румъния, базирана в Арад, съобщава в същото време румънската агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

„Мярката е срещу решението на Австрия да се противопостави на присъединяването на Румъния към Шенген“, коментира пред Аджерпрес председателят на Асоциацията на работодателите на превозвачите “Европа 2002” (APTE 2002) Адриан Поп. По думите му повечето от шофьорите към организацията са готови да спрат да зареждат гориво в Австрия, както и на австрийски бензиностанции в Румъния.

„Решението все още не е взето на официално ниво, но ви уверявам, че 90% от нашите шофьори вече са спрели да зареждат гориво на австрийските бензиностанции. С камионите, които имаме в Европейския съюз, ние зареждаме хиляди литри дизел в Австрия. Но сега имаме алтернатива, защото италианците намалиха цената с 15 евроцента за литър“, посочва Дорин Поп, собственик на фирма за транспортни стоки от Арад и заместник-председател на APTE 2002. Тя е най-голямата организация на товарни превози в западната част на Румъния и включва около 2200 компании в областта, които имат над 15 000 камиона, припомня Аджерпрес.

„През всички тези години, когато присъединяването на Румъния към Шенген беше отлагано, компаниите за превоз на товари загубиха между 18 и 22% от оборота си. На границата с Унгария понякога камионите чакат 10 – 12 часа, а това означава пропуснат график за движение, който е 9 часа. Ако камион е заседнал на границата, той не произвежда пари, а само загуби. В Румъния повече от 66 000 камиона правят курсове в Европейската общност, така че можем да си представим значителните загуби, натрупани от транспортните компании“, коментира Адриан Поп.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular