Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаПърван Дангов: Заварваме общината с близо 6 млн. лв. задължения

Първан Дангов: Заварваме общината с близо 6 млн. лв. задължения

  • Задава се увеличение на данъците и цената на водата

  • Проектите за компостиращата и сепариращата инсталация и за Младежкия дом – пред пропадане

Близо 6 млн. лв. са задълженията на община Дупница към доставчици в момента. 3, 5 млн. лв. от тази сума са просрочените задължения. Не са разплатени и около 1, 67 млн. лв. капиталови разходи. Не са преведени и осигуровките на служителите в администрацията за м. септември в размер на 117 000 лв. Това съобщи кметът Първан Дангов на пресконференция за текущото финансово състояние на община Дупница, която даде съвместно със зам.-кмета по социалните дейности Валентина Караганова. Най-големи са задълженията към фирмата, извършваща сметосъбирането и сметоизвозването –  „Еко ресурс Р“, която има да взима около 1,2 млн. лв. Градоначалникът подчерта, че в общината тече вътрешен одит, резултатите от който ще бъдат ясни след около седмица.

„Реална е заплахата да пропадне проектът за Младежкия дом, с който предишният екип се гордееше. Реална е заплахата да пропадне и проектът за компостиращата и сепариращата инсталация – депото срещу Джерман. Ако това се случи, до края на годината ще получим финансова санкция за около още 6 млн. лв.. Моят страх е в първите дни на новата година да не се озовем с едни около 15 млн. лв. преки задължения, плюс натрупаните досега“, каза Дангов.

Той съобщи още, че задълженията на В и К –Дупница за ток са  около 600 000 лв. „И ако някой преди около 20-ина дни говореше, че сме много добре финансово  , да бъдат спокойни следващите, които ще дойдат, в наше лице, това изобщо не е така. И това има своите обяснения. Първо, оперативка с ръководния екип в администрацията – директори на дирекции, началници на отдели, не е правена от около 10 – 12 години. Всеки сам за себе си на ниво „служител“ – от портиер до зам. – кмет, си е работил, без да споделя с колегата по място какво работи. Прекалено големият брой служители, които са заети пряко в администрацията, поражда усещане, че не може да им се уплътни работният ден и са склонни към друг вид дейности, извън това, което трябва да изпълняват по служебните си задължения. Понякога микроклиматът между колегите е лош, което е недопустимо. Дори днес попитах и ми беше докладвано, че през последните 3 години не е правена атестация на 19-те държавни служители в администрацията. Това е пряко нарушение по Закона за държавния служител. Отговорността е била на бившия главен секретар, който вече не е на работа тук. Сам по себе си този факт поражда не само много въпроси, а и несигурна ситуация по отношение на бъдещите действия на тези хора. Аз мога да изискам от тях да работят по-оперативно, в друг режим. Само че се налага ние със зам. – кметовете Христов и Караганова тепърва  да ги учим как се работи“, посочи градоначалникът.

Дадени бяха примери с освободени служители. „Директорът на т. нар. Общинско предприятие „Чистота“ е освободен след направена вътрешна проверка. Установено е, че на този човек, който има около 76 пряко заети служители – и по програми за временна заетост, и на щат, са му работили на частната вила в Самораново. Цялото село и целият град знаят, че това е така. Той дори си го призна. Помолил съм го най-учтиво да бъде така добър, след като сме направили проверката и са подписани протоколите от нея и това е факт, да бъде така добър да намери друга работа. Този служител е получавал 1 900 лв. работна заплата. Извън другите „екстри“, които е могъл да реализира по отношение на служебни аванси,  разплащани за материали и т. н.“, обясни кметът.  И допълни: „Имало е и друга практика в администрацията – през домакина Георги Георгиев, който също е освободен, да бъде пазарувано в магазин в града – строителни материали, боя, каквото се сетите, за текущи ремонти, и да се завишават фактурите с около едни 20 % още от магазина. С уговорката, че това, което е завишено, трябва по един или друг начин да се връща и да се отчита пряко на предишното висше ръководство“. „Крадено е на дребно, но често”, коментира кметът.

„Предишните управляващи не решиха нито един важен проблем, касаещ общината и населението, което живее в нея. И те са: водоснабдяването – положението е далеч под необходимото ниво, и битовите отпадъци. Това са важни проблеми, които не само, че не са решени, но са и задълбочени“, обобщи Дангов.  Той подчерта, че В и К дружеството на практика е декапитализирано и не е в състояние да реши нито един проблем, а проблемът с битовите отпадъци тепърва ще се задълбочава. Кметът обясни, че заради проблем с битовите отпадъци – изсипване на боклуците край рекултивираното сметище без разрешение, преди дни е бил на крачка от обявяване на бедствено положение.

„Боклукът е разчистен и отпадъците са извозени и на този етап проблемът е разрешен“, коментира още Дангов. Това обаче не решава проблема напълно. В РИОСВ – София, и РЗИ – Кюстендил, са внесени искания за разкриване на друга площадка за претоварване на боклука, тъй като разходите за транспорт на отпадъците до София натоварва общината.

По време на пресконференцията бе казано още, че проектът за компостиращата  и сепариращата инсталация е на  етап изграждане на довеждаща инфраструктура – ток, вода и път. „Окончателното  резплащане по проекта е на 29 декемрври. Трябва да имаме около 6 , 5 млн. лв. налични, които да разплатим и след Нова година да ни бъдат възстановени. Задържаме ги, през ОбС ще поискам и допълнителен краткосрочен безлихвен заем от фонд ФЛАГ в размер на около 600 000 лв.“, разкри градоначалникът.

Предстои увеличение на данъците и цената на водата, което по думите на кмета няма да е апокалиптично. „Работили сме мърляво, безхаберно, крали сме, сега искаме държавата да ни плати всичко. Няма как държавата да плати 600 000 лв. за ток на В и К“, коментира Първан Дангов.

В ход е и кампания по разделното събиране на битовия отпадък. На големите търговски вериги, ресторанти и магазини  за хранителни стоки се връчват предписания кашоните и  опаковките да бъдат извън контейнерите. Освен това сметосъбиращата фирма ще има други контейнери – за бутилки и пластмаса. На неспазващите разпоредбите ще се налагат санкции.

Стана ясно още, че се очаква на предстоящото на 24 ноември заседание Общинският съвет да предложи нов управител на В и К, който да поеме функциите на подалата оставка Красимира Иванова.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Как ще вдигнеш цената на водата бе смешник.До сега над 10 години не е вдигана ,защото ВиК Дупница не е воден оператор и КЕВР не разрешава .Сега може да я вдигне ВиК Кюстендил и парите ще отидат при тях ,а за Дупница :кал и дупки.
    Пак си неподготвен,както и предния ти мандат.

  2. Пас като мангалите. Изворна свободнотечаща вода ще я плащаме като минерална бутилирана.

Comments are closed.

Most Popular