Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградФинансовият министър Асен Василев от Благоевград: Режем 2 млрд. лева от капиталовата...

Финансовият министър Асен Василев от Благоевград: Режем 2 млрд. лева от капиталовата програма

„Промяната“ събра активав областния център на Пиринско

“Разбрахме се с ГЕРБ-СДС и ДПС, че в бюджета ще бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма, записана в проектобюджета за догодина.

Така, че вместо предвидените 12 млрд. лева, те ще станат 10 милиарда лева.” Това заяви в Благоевград финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че дори и при това рязане, капиталовата програма пак ще бъде реално увеличена с 25% повече спрямо тазгодишната.

Снимки – БНР

Василев увери, че няма да се правят други корекции по пера на бюджета. Той коментира, че 2.4 млрд. лв., които не са били предварително предвидени в оригиналното планиране и са били сложени от новата вноска на газа, отпадат от общата рамка на бюджета.

Василев обясни още, че са приели и поставеното условие от ГЕРБ-СДС да се гласува заедно с бюджета и фонда от 1 милиард лева за подадените проекти на общините. Има някои, които обаче не са готови с тези проекти, така че вероятно ще се наложи за тях да преминем на хибриден вариант, уточни Асен Василев. Той коментира и писмото на рафинерията, която обяви, че има притеснения да не спре производството заради намаляването на преработката на руски петрол.

“Няма причина да се повишават цените на петрола, това че се забранява износа от 1 януари, не означава, че рафинерията не може да работи, просто няма да изнася продукти от руски петрол”, каза Василев. Според него това е опит на Лукойл за всяване на страх. Но той лично не виждал драматични проблеми.

Изявлението си Василев направи по време на среща на съпредседателите на “Продължаваме промяната” с новоизбраните кметове и общински съветници на партията. На срещата, която се проведе в Благоевград, дойде и премиерът акад. Николай Денков.

Той съобщи, че все още не се е срещнал с Мария Габриел по повод оставката на вътрешния министър заради погромите в столицата по време на футболния протест.“В немалка степен моето отношение към министъра на вътрешните работи ще се определи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за полицейско насилие, които видяхме всички. Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат по този начин с протестиращите”, коментира премиерът.

Националният партиен съвет на “Продължаваме промяната” се събра в зала „Яворов“, където дойдоха стотици привърженици на партията на Кирил Петков и Асен Василев.Петков бе придружен от съпругата си Линда.

Сред гостите бяха още: Лена Бориславова, Мирослав Иванов, Даниел Лорер, кметът на столицата – Васил Териев, кметът на Пазарджик – Петър Куленски.Единствено кметът на Варна не присъства, заради обявеното бедствено положение в общината.

Над 20 общински кметове, издигнати от ПП, избрани на последните местни избори, също присъстваха.

Домакин бе кметът на Благоевград – Методи Байкушев.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular