Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионКюстендилПървите сергии с мартеници се появиха в Кюстендил, търсене още няма

Първите сергии с мартеници се появиха в Кюстендил, търсене още няма

73-ма търговци с разрешителни платиха по 1,50 лв. за кв./м

 

По традиция по това време централната пешеходна ул. “Демокрация” в Кюстендил, наричана още Улицата на мартениците, се окъпва с червено-бели цветове и се запълва със сергии. В първите дни на месеца поставените маси в центъра на града все още се броят на пръсти. От община Кюстендил заявиха, че 73-ма търговци на мартеници са подали заявление и са получили разрешение за разполагане на временни щандове, което е с 13 по-малко от предходната година, когато бяха 86. Наемът остава непроменен и е в размер на 1.50 лева за кв. метър търговска площ, като за 3 март само заплатената сума ще бъде 3,00 лв. на кв.м.

От общинската администрация уточниха, че заявките са за почти целия месец февруари и първите 5 дни от месец март. От общината бяха категорични, че щандовете ще бъдат разположени съобразно заповедта на министъра на здравеопазването заради Ковид пандемията.

Тенденцията в първите дни на февруари е да се купуват мартеници за близки и роднини в чужбина, за да стигнат до тях навреме и да се закичат за здраве. На този етап търсене почти няма, но наредените стелажи с различна и богата палитра от мартеници е в очакване на своите клиенти. В последните години се наблюдава търсенето на декоративните сувенири, които са дело на леля Василка. В нейните ръчно изработени украшения задължително присъства бяло и червено, както и елементи, които се свързват с наближаващата пролет и остава за спомен.

Освен в центъра на Кюстендил търговци се разполагат с маси на ул. „Цар Освободител” и площад „Първи май”, в района на пазара. Мартеници може да се намерят и в почти всеки магазин в областния град.

Краси ЦЕНКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular