Sunday, May 19, 2024
HomeРегионГоце ДелчевПървият ремонтиран локомотив на Родопската теснолинейка беше изпратен за гара Септември

Първият ремонтиран локомотив на Родопската теснолинейка беше изпратен за гара Септември

Трийсет и четири годишен дизелов локомотив от Родопската теснолинейка бе ремонтиран основно в русенски завод и отново ще тегли вагони по 125-километровото живописно и романтично трасе между Септември и Добринище.

Година и три месеца отне на екипа на единствения завод за локомотиви в България да обнови изцяло една от машините, които пътуват по живописния маршрут през Родопите, Рила и Пирин. Така само след броени дни старата “Баба Яга”, както наричаха локомотив 77-002, ще отпътува от Русе към планината.

От завода в Русе пред публика представиха и целия път от превръщането на “Баба Яга” в красива, пременена в червено “Снежанка”. Главния мениджър инж. Цветелин Колев отговаряше на въпроси на гостите и лично демонстрираше функционалностите на модернизираната машина.

Родопската теснолинейка, започваща от гара Септември, преминаваща през Велинград, най-високата гара на Балканския полуостров – Аврамово (1267 м), спускаща се към Якоруда, Банско и завършваща своето трасе в Добринище, всяка година е притегателен център за стотици чуждестранни туристи, които идват само за да преживеят вълнуващото пътуване с малкото влакче. Линията се обслужва от два типа локомотиви, произведени през 60-те и 80-те години на ХХ век, които макар и в експлоатация, са морално остарели, а липсата на резервни части е и най-основния аргумент за модернизация. Заводът в Русе прие предизвикателството и за малко повече от година и половин реално изгради нов локомотив върху рамата на грохналата румънска машина.

Въпреки, че става дума за модерна машина, екипът на русенци максимално е запазил външните линии на оригиналния дизайн, така, че да бъде запазен духа, който и туристи, и почитатели помнят. Един от основните акценти на модернизацията е и екологията, тъй като по думите на инж. Колев, планината трябва да бъде пазена от всякакви вредни емисии. Ето защо, двигателят, който е инсталиран е от най-високото поколение с минимални вредни емисии. Договорът на фирмата с БДЖ е за пълно обновяване на още един локомотив, а след това специалистите в Русе имат готовност да помогнат и за останалите машини в състава. Макар че са запазили фирмените цветове на БДЖ – червено и бяло, русенските локомотивни майстори вложили нещо от себе си в дизайна – на малко табло показали маршрута на теснолинейката и вплели в него сърце – като знак за любовта им към тази стара и сантиментална машина. “Изключително горди сме. Това беше най-големият ни проект за миналата година и всички сме много щастливи от резултата, който виждаме. Стойността на ремонта по договор е 2 млн. лева. Това е почти благотворителност от наша страна”, заяви Цветелин Колев.

RELATED ARTICLES

Most Popular