Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятРасте употребата на електронни цигари сред младежите, момичетата пият почти колкото момчетата

Расте употребата на електронни цигари сред младежите, момичетата пият почти колкото момчетата

Пада употребата на наркотици, значително е участието в лотарийни игри, сочи европейско изследване

Употребата на цигари намалява и у нас, и в Европа. България обаче продължава да държи първото място по ежедневна употреба на цигари. Това са част от резултатите от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Данните са от България и още 34 европейски страни.

„Ако за Европа от 1999 година до 2019-а употребата е паднала с 14%, ежедневната, от 24%, което на практика значи всеки четвърти ученик, е докарана до 10%, което значи десети ученик, при нас тя е била почти всеки втори – 39% през 1999 година, а сега е между всеки четвърти и всеки пети – 22%. С 12% пушачи, повече от двойно ги водим. В България има толерантно отношение към пушенето и употребата на алкохол от страна на възрастните“, поясни пред БНР експертът Анина Чилева от НЦОЗА.

Нараства употребата на електронни цигари. Над 40% от младежите в Европа са пушили някога електронни цигари, над 14% го правят ежедневно. Съществено е да се отбележи, че голяма част от младежите, които употребяват електронни цигари, никога не са започвали да пушат традиционните.

„Тютюнопушенето спира да бъде модерно. Не е cool вече – и в Америка, и в Европа, и в България. Въпросът е, че компаниите са хитроумни и успяха да намерят нови методи, с които практически да успяват да си продават изделията“, коментира Чилева.

Относно алкохола тя отбеляза, че не сме в челните места, но при тежката епизодична употреба („пет питиета едно след друго, обичайно в уикендите или в специални дни“), България е на 8-о място.

Момичетата в България пушат повече от момчетата, подчерта Чилева в предаването „Хоризонт до обед“. „И за съжаление се сближават трендовете за момичета и момчета – момичетата започват да пият почти толкова, колкото момчетата“.

Спрямо изследването от 2015 година има значително намаляване на употребата на наркотици сред младежите. България е в средата на класацията по употреба на канабис. Значително е участието в лотарийни и хазартни игри. Нашите младежи средно по-малко влизат в социалните мрежи спрямо връстниците им в Европа./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular