Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилРегионалният исторически музей в Кюстендил навърши 125 г.

Регионалният исторически музей в Кюстендил навърши 125 г.

Регионалният исторически музей в Кюстендил навърши 125 години. Първата музейна институция в града е създадена на 15 ноември (нов стил) 1897 г. като музейна сбирка в местното Педагогическо училище, утвърдена с предписание на Министерство на просвещението от 1 декември 1897 г., разказаха от музея. Това е първата музейна сбирка в Югозападна България и петият музей извън София, създаден след Освобождението.

Основната заслуга за създаването на музея е на директора на училището Иля Григориев и учителя Ефрем Каранов, разказаха за БТА от институцията. Тя е резултат и на първите сполучливи опити за проучване на миналото на Кюстендил и околностите му и за събиране на ценни археологически и етнографски материали, направени през 60-те години на XIX в. от Георги А. Друмохарски, Петър Цветанов Любенов, Ефрем Каранов и други представителите на българската възрожденска интелигенция в града в края на века като Стоян Заимов, Зинови Поппетров, Георги Колушки и Михаил Георгиев – Македонски.

В началото на XX век интересът на кюстендилското гражданство към миналото на региона е провокиран от археологическите проучвания на Йордан Иванов при с. Невестино и първите археологически разкопки на хълма “Хисарлъка”, започнати през 1906 г. Заедно с тях се започват и проучванията при разкопките на светилището на Зевс и Хера при с. Копиловци, проведени от проф. Гаврил Кацаров. Основна заслуга за тези проучвания има създаденото през 1911 г. Археологическо дружество под ръководството на Ефрем Каранов.

RELATED ARTICLES

Most Popular