Friday, May 17, 2024
HomeРегионРилаРилчанки изработиха мартеници от вълна с плъстене, Баба Марта ще раздаде амулетите...

Рилчанки изработиха мартеници от вълна с плъстене, Баба Марта ще раздаде амулетите на самодейците

На 3 март в Рила поднасят венци пред паметника на загиналите във войните

Юлияна КОЛЧАКОВА

Ръчно изработени мартеници ще подари Баба Марта на рилчани на 1 март, когато ще отбележат и Деня на самодееца и любителското художествено творчество. В град Рила ще честват и Освобождението на България от османско иго.
В първия ден от първия пролетен месец от местното читалище ще раздадат стотина мартеници, изработени от вълна с помощта на техниката плъстене, а децата от вокална група „Рилски звънчета” ще поздравят присъстващите на празника. Червено-бели амулети ще получат самодейците, по-голямата част от които са деца, служителите в общинската администрация, общинските съветници. На тържеството ще се изявят и група „Слънце” от детската градина, и ученици от училището.
„Ще спазим традицията. В 13 часа на 1 март ще се съберем на центъра, където Баба Марта ще раздаде мартеничките и ще почерпи със сладка питка за здраве. Мартениците всъщност са гривнички от естествена вълна. Изработихме ги под ръководството на библиотекарката Соня Първанова – тя владее техниката „плъстене” и предаде тънкостите и на нас, останалите служители в читалището. Изработихме около 100 мартеници и пана. Получиха се много красиви, а имаме и изненади, които няма да издаваме предварително”, каза Лили Ортакчийска – организатор в читалище „Христо Ботев-1898”.
По повод националния празник на 3 март рилчани ще се поклонят и ще поднесат цветя и венци пред паметника на загиналите във войните, изграден в градчето преди няколко години.
Успяват ли да поддържат жив огъня в читалището, попитахме във връзка с празника на самодейците секретаря на културната институция Мария Жлябинкова. „Много трудно поддържаме огъня. Частните колективи и клубове в областта на културата и спорта продължават репетициите и тренировките, докато ние се съобразяваме със заповедите на министъра на здравеопазването, издадени заради пандемията. Сега на репетиции могат да идват само възрастни със сертификати, каквито имат много малко от самодейците. Това означава, че ще репетират по няколко души. Затова спряхме. Правим това, което може. Кандидатстваме с проекти, имаме и спечелен – миналата година, за опазване на пчелите, беше подреден кът по темата. Провеждаме и тържества – на открито, без да се получават струпвания. За Коледа пяха децата от вокалната група, имаше и един танц. Дядо Коледа раздаде лакомства, осигурени от общината. Опитваме се, но това не е начинът. Не е тази богата дейност, която имахме, с толкова много мероприятия, толкова много самодейци. Ние имахме един много добре смазан механизъм, едно сплотено читалище, което не знам дали ще можем да си върнем. Не знам дали въобще ще имаме живота преди пандемията. Много се надяваме, че тя постепенно ще отмине, че и мерките постепенно ще отпаднат”, обясни Жлябинкова.
От читалището отбелязаха, че в тия трудни времена максимално свиват разходите. „Субсидиите са недостатъчни. Опитваме се да допълваме бюджета с други приходи, но е трудно. Получаваме едно наемче от заведение, но и там бяха затворени. Пестим от ел. енергия. Отопляваме само в детския отдел на библиотеката и в канцелариите на читалището. И сме благодарни на общината, че ни поеха сметките за тока”, коментира секретарят на читалището.
Самодейците там са около 140. Към читалището функционират Ансамбъл за народни танци, ръководен от танцьора в ансамбъл „Пирин“ Асен Колев, който се състои от женска група „Рилски ритми” и детска – „Рилска китка”, Женска група за народни песни, ръководена от голямата певица Стойка Германова, и Детската вокална група „Рилски звънчета” с ръководител Емилия Начева.

RELATED ARTICLES

Most Popular