Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияРусенец съди здравното министерство за зъбна протеза

Русенец съди здравното министерство за зъбна протеза

Комисията за защита от дискриминация постанови, че отпускане на безплатни зъбни протези само за хора от 65 до 69 години е дискриминация и трябва да бъдат осигурени на всички, които имат нужда. Решението беше взето след жалба на русенеца д-р Георги Тодоров. Здравното министерство обаче обжалва решението. До края на юни Административният съд трябва до излезе със становище, предаде БНТ.

Българите, на възраст над 65 години, са близо 1 470 000. По информация на Българския зъболекарски съюз годишно около 25% от тях си правят протези. Причината да има ограничение във възрастта е заради лимита на Здравната каса. Според д-р Георги Тодоров обаче това е дискриминация.
“А аз какво ще направя, след като съм пострадал по признак болест. Моето е внезапно развило се състояние. Аз съм здравно осигурен, плащам си здравните осигуровки от джоба, респективно нямам право да ползвам нещо, което друг има право да ползва”, коментира д-р Георги Тодоров. Според него по време на общественото обсъждане на наредбата хората са били против да има възрастова граница. Освен това и не всички ще се възползват от протезирането. “Може би 120-130 хиляди човека, което за касата е просто минимален разход, нещо от порядъка между 17 и 25 милиона”, добави д-р Тодоров.

За 8 месеца от Здравната каса са финансирали 15 680 протези за над три милиона лева. За цялата 2019 г. за тази дейност са предвидени 6 500 000 лева. /monitor.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular