Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятРуски войски нахлуха в ключови украински градове

Руски войски нахлуха в ключови украински градове

Руска делегация е в Беларус за преговори, Зеленски поиска да са в друга страна

Зеленски покани чужденци да се бият за страната му

Руски войски са навлезли във втория най-голям град в Украйна – Харков, съобщи местната власт. Руското военно министерство обяви за блокирани южните украински градове Херсон и Бердянск, а в Киев сутринта в неделя се чуха въздушни сирени и се чуваха взривове. В украинската столица гражданите са отведени в бомбоубежища и е в сила наложеният преди ден вечерен час, който важи до понеделник. Огромен брой хора продължават да напускат Украйна и да мигрират към съседните й държави.
На този фон говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че руска делегация е пристигнала в Беларус.
Украинският президент Володимир Зеленски обаче заяви, че място за преговори с Русия може да бъдат други градове, но не и беларуски, тъй като от територията на тази страна се провеждат агресивни действия срещу Украйна.
“Ако от ваша територия нямаше агресивни действия, можеше да преговаряме в Минск”, обяви Зеленски в канали си в телеграм. “Казваме не на Минск, място може да са други градове. Искаме среща, искаме край на войната. Варшава, Будапеща, Истанбул, Баку – всички тях предложихме на руската страна. Да, във всеки друг град в държава, откъдето не летят ракети към нас”, заяви украинският президент.
“Само тогава преговорите могат да бъдат честни и действително да приключат войната”, добави той и се обърна към беларусите с пожелание страната им “отново да стане добра и сигурна, каквато беше до неотдавна”.

Да се бием “рамо до рамо”

 

Зеленски също така покани чужденци да се бият срещу “руските военни престъпници”.
Той призова за създаването на Международен легион за Украйна и желаещите да влязат в него да се бият рамо до рамо с украинците. Постингът му е адресиран до всички граждани на света, приятели на Украйна, демокрацията.
“Всеки, който иска да защити Украйна, Европа и света, може да дойде и да се бие рамо до рамо с украинците срещу руските военни престъпници”, написа Зеленски.
Украинският лидер също така подчерта, че страната е била оставена да се защитава сама.
Западните съюзници на страната вече пратиха оръжия и муниции, за да подсили Украйна защитата си, но не предприемат други действия, тъй като Киев не е част от НАТО.
През изминалата нощ сирените за въздушна тревога отново огласяха украинската столица Киев,съобщи Държавната служба за специални комуникации, цитирана от „Франс прес”.
Руските сили продължиха настъплението си за “затваряне на кръга” около Киев, след като приключиха прегрупирането си на северния фронт, съобщи снощи украинската армия.
Те обаче срещат силната съпротива на военните и мирните граждани, особено в Харков, предаде ББС. Тълпа от хора спира руски танкове в региоана на Чернобил, показват кадри в социалните мрежи.

Удари срещу газопровод и депо за ядрени отпадъци

Удари поразиха петролна база близо до населеното място Василкив, на около 30 км югозападно от Киев, при което избухна огромен пожар. Поразен беше и газопровод във втория по големина украински град – Харков, казаха от службата за специални комуникации.
Според информационна агенция УНИАН тръбопроводът е бил взривен от руските войски, но това не може да бъде потвърдено от независим източник, отбелязва ДПА.
Съобщава се за успешно напредване на руски части към южния град Херсон след ожесточени боеве. Има информация за тежки боеве и в района на Луганск, и в околностите на Киев.
УНИАН съобщи и за обстрел на радиоактивен обект в Киев
“Към 01,20 ч. киевско време, в резултат на масирана бомбардировка на Киев с всички разполагани от Руската федерация видове зенитни и ракетни въоръжения, снаряди попаднаха в депо за радиоактивни отпадъци на киевския филиал на предприятието “Обединение Радон”. За това по телефона съобщи персоналът на предприятието”, съобщи за УНИАН украинската Държавна инспекция по ядрено регулиране. По предварителна оценка няма опасност за населението извън санитарно-защитната зона. Радиационният фон близо до метростанция „Печерская” бил в нормата и не се е променил, уточниха по-късно от държавната инспекция.
“През последните 24 часа руските въоръжени сили изцяло блокираха градовете Херсон и Бердянск”, които са респективно с 290 хиляди и 110 хиляди жители, се казва в съобщение на руското министерство.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular