Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаСамодейци от Дупница и Сапарева баня станаха лауреати на фестивала ,,Малешево пее...

Самодейци от Дупница и Сапарева баня станаха лауреати на фестивала ,,Малешево пее и танцува”

ФТА „Рила” от Ресилово класиран на първо място, овчарчани с награда за цялостно представяне на читалища, а саморановци – с дипломи за опазване на фолклора

Изпълнители на народни песни и хора от района на Дупница и Сапарева баня станаха лауреати на Международния фолклорен фестивал ,,Малешево пее и танцува” в Микрево. Фолклорният танцов ансамбъл „Рила” към читалището в сапаревобанското село  Ресилово, чийто художествен ръководител и хореограф е Кирил Амбарков, се класира на първо място в категорията до 18 -годишна възраст и получи  купа и грамота. КНХ ,,Рила” спечели трето място и също има диплом и грамота. „Танци, изпълнени с душа и сърце, завладяха публиката,” хвалят се от НЧ „Нов живот-1928”.

Самодейците от съседното село Овчарци получиха награда за цялостно представяне на читалища и организации с песенен фолклор. „Имаме 5 първи места, въз основа на което получихме наградата за цялостно представяне. Тя е за петте ни формации, които участваха, –  Женската фолклорна група, Мъжката фолклорна група, Юношеската фолклорна група и солисти. За мен това е голяма чест и гордост. Да пробиеш на ,,Малешево пее и танцува” е много трудно и означава, че класираните наистана заслужават високата оценка. Имаме и нови таланти – музиканти. В групата от 32 самодейци от около 5 месеца са Димитър Захаринов – гайда, Благой Стоилов – тамбура, Лазар Метаниев – кавал, който е и ръководител на юношеската група, и Валентин Ранов – тъпан”, обясни секретарят на читалището и ръководител на 4 от съставите.

Община Дупница е достойно представена от певиците на Самораново. Женската фолклорна група и Мъжката фолклорна група при НЧ „Пробуда-1927“ имат дипломи за опазване на фолклора. С диплом за опазване на фолклора са удостоени и солистките Емили Виячева и Венета Югова.

Както писахме, класирането във всички категории на фестивала определи жури с председател доц. д-р Наталия Рашкова. Членове на журито са Кирил Апостолов – дългогодишен хореограф на ансамбъл „Пирин“-Благоевград, гл. ас. Петьо Кръстев, Илияна Найденова – вокален педагог и Любомир Марянски – хореограф. В редица категории не са присъдени награди, което доказва, че отличените наистина са покрили строгите критерии за изпълнение.

RELATED ARTICLES

Most Popular